“Overal komt mijn rol als begeleidings­­­kundige van pas”

Begin met Abdul te praten over Begeleidingskunde en hij stopt niet meer. Zo enthousiast is hij over de opleiding die hij in 2019 afrondde. In het bijzonder noemt hij de docenten, maar hij is ook trots. Op zichzelf, dat hij dit diploma in the pocket heeft, want makkelijk was het niet.

“Na mijn post-hbo opleiding tot supervisor werkte ik als intervisor bij de Raad voor de Kinderbescherming. Tijdens deze opleiding kreeg ik de behoefte om een vervolgstap te maken. Een docent attendeerde mij op Begeleidingskunde. Dat zag ik meteen als een logisch vervolg. Dat is precies wat bij mij past. De opleiding in zijn geheel sprak en spreekt mij nog steeds aan. Het was op alle fronten raak. Elk vak, elke vorm van begeleiding en vooral de docenten. Sprekend vanuit mijn hart ben ik nog steeds trots, als mens en als professional.

En toch was het ook een zware opgave. Dat had onder meer te maken met mijn onderzoek. In overleg met mijn collega’s en mijn directeur heb ik gekozen om de wachttijd bij de Raad voor de Kinderbescherming te onderzoeken. Daar heb ik me best op verkeken. Ik had er meer tijd voor nodig. En die tijd heb ik in overleg met de docenten genomen. In plaats van januari, ben ik in mei afgestudeerd. Zo kon ik mijn onderzoek breed inzetten. In mijn rol als begeleidingskundige, als professional en als lid van de medezeggenschapsraad: ik moest constant die drie rollen in balans houden en reflecteren. Tijdens elk gesprek dat ik voerde moest ik een andere pet opzetten. Dat was best een uitdaging, maar daar ben ik goed in begeleid. En ook mijn collega’s en mijn toenmalige directeur hebben mij die ruimte en ondersteuning en begrip gegeven.

Gedragsverandering

Mijn toenmalige directeur was erg blij met het onderzoek. Eén van mijn bevindingen was dat je niet moet inzetten op cultuurverandering, maar op gedragsverandering. Cultuur verander je niet zomaar even. Binnen de Raad voor de Kinderbescherming heb ik verschillende functies, zo ben ik ook lid van de Medezeggen­schapsraad. Overal komt mijn rol als begeleidingskundige van pas. Vergaderingen start ik altijd met inspirerende momenten. Dat werkt beter dan dat je als voorzitter meteen naar de tijd kijkt. Op deze manier verbind je mensen. Je maakt een goede start en ze luisteren meteen naar je.

Harry Kunneman zei eens tijdens een gastcollege: ‘Een moslim, een jood en een protestant zullen het nooit eens worden over het hiernamaals. Maar dat hoeft ook niet als je een brug wil bouwen.’ Dat vind ik een hele mooie. Die heb ik opgeslagen.

Bij Begeleidingskunde ontwikkel je je als professional, maar ook als mens. Als professional moet je je eigen dynamiek begrijpen, je eigen bagage snappen. Om daar achter te komen, dat is ook best een pittig onderdeel van de opleiding. Maar als je dat weet, dan kan je mensen en teams begeleiden, maar ook de dingen in de organisatie benoemen. Dan kan je iedereen begeleiden, op alle lagen en alle niveaus.”

Abdul Maruan Master afgerond: 30 augustus 2019 Opleidingsachtergrond: HBO SPH en Supervisiekunde Functie toen en nu: Coördinator Taakstraffen/Raadsonderzoeker/supervisor/Lid OR RvdK/Lid Departementale Ondernemersraad/Lid Groepsondernemersraad (GOT) Rijk

["Bij begeleidingskunde ontwikkel je je als professional, maar ook als mens"]

Lees ook de andere interviews