“Het is een mooie aanvulling op een zakelijke functie”

Ze was eigenlijk wat sceptisch over Begeleidingskunde. Is het niet een beetje vaag? Past dit wel bij mij als HRM Business Partner? En dan ook nog 2,5 jaar. Houd ik dat wel vol? Zo veel vragen, maar na het behalen van haar diploma tijdens de lockdown is Daniëlle Muusers vrij duidelijk: “Deze opleiding is een mooie aanvulling, juist als je in een zakelijke omgeving werkt.”

“Ik kom oorspronkelijk uit een commerciële omgeving. Op een gegeven moment wilde ik meer betekenen. Niet alleen met targets bezig zijn, maar ook maatschappelijk betrokken zijn. Zes jaar geleden heb ik de overstap gemaakt naar Hogeschool Rotterdam als HR adviseur. Dat was een goede beslissing.”

Regelmatig kreeg Daniëlle de vraag of ze niet een master wilde volgen. “Binnen Hogeschool Rotterdam vinden ze het belangrijk dat je je als werknemer blijft ontwikkelen. Het is een niveau van denken wat van toegevoegde waarde is. Dat wilde ik wel, maar een opleiding van ruim twee jaar? In de avond lessen volgen? Dat weerhield mij er een beetje van. Een manager die ik toen begeleidde, vertelde mij over haar ervaringen bij de master Begeleidingskunde. Op zich sprak het me aan. Ik ben best wel een doener. Resultaatgericht. Na de open dag was ik enthousiast, maar toch was ik bang dat het iets te zweverig zou zijn. Maar wat dan? Bestuurskunde? Bedrijfskunde? Dat zijn toch vaak de meest gemaakte keuzes als het gaat om masters. Ik heb toen heel eerlijk mijn twijfel uitgesproken tegenover de toenmalige opleidingscoördinator Barbara Spoel. Haar reactie? Het komt wel goed met dat zweverige.”

Stilte

En dat was ook zo. Daniëlle ervaart de opleiding als heel daadkrachtig. En dat is een mooie aanvulling op haar rol als HR adviseur. “Ik begeleid veel verschillende projecten: leiderschap, inhuren van surveillanten, aanbestedingen in het HRM systeem. Het begeleiden van mensen is de rode draad. Je bent een spin het web. Je moet netwerken en samenwerken om tot een resultaat te komen.”

“Als HR adviseur heb je niet het eindmandaat, maar je vindt wel wat van mensen. Begeleidingskunde leert je op een andere manier te kijken naar mensen. Als adviseur word ik gevraagd om met een oplossing te komen. Maar dat weet ik niet altijd meteen. Ik heb nu geleerd dat dat niet erg is. Het is niet erg als het schuurt. Stilte levert ook wat op. Dat is misschien datgene waarvan ik drie jaar geleden had gezegd, wat vaag. Maar het is een mooie aanvulling op een zakelijke functie. In mijn werk doe ik veel op intuïtie. Door mijn master Begeleidingskunde kan ik dat gevoel nu ook onderbouwen. Ik kan het staven aan theorie.”

Bedrijfsmatige

Begeleidingskunde is een persoonlijke reis, vindt ze, maar ook dat heeft volgens haar een functie. “Je moet lef hebben om deze opleiding te doen. Je zet heel erg jezelf in. Je deelt je eigen ervaringen met je studiegenoten. Dat is eventjes spannend, maar werkt enorm inspirerend. Vervolgens leer je het persoonlijke te vertalen naar het bedrijfsmatige. Met een groepje studiegenoten had ik onlangs afgesproken. We zaten gezellig met zijn vijven in een bootje te dobberen in Monnikendam. En uiteraard bespraken we de opleiding. We concludeerden toen dat bij een opleiding als Wiskunde, het eigenlijk heel duidelijk en overzichtelijk is. Je weet wanneer je een goed of fout antwoord geeft. Maar bij Begeleidingskunde werkt dat anders. Het is een heel breed palet, en de opleiding bestaat uit een bepaalde opbouw. Je bepaalt zelf hoe je dat vervolgens inzet. Dat maakt de opleiding zo uniek.

Aan de andere kant, ik heb andersom ook iets gebracht. Ik denk dat docenten mij in het begin wat te commercieel vonden. Ik ben nog steeds die adviseur die ik al zo lang ben. Alleen nu met als toegevoegde waarde begeleidingskunde.”

Daniëlle Muusers (50) Master afgerond: maart 2021 Opleidingsachtergrond: HBO Facility Management Functie toen en nu: HRM Business Partner

“Je moet lef hebben om deze opleiding te doen”

Lees ook de andere interviews