Voor­woord

Master Begeleidingskunde, Hogeschool Rotterdam, bestaat anno 2021 15 jaar. Ter ere van dit feestelijke feit brengen we met trots dit E-zine uit waarin veertien alumni aan het woord komen over hun ervaringen tijdens en na de master.

Master Begeleidingskunde startte in 2006 en heeft haar wortels in de in 1996 door Transfergroep Rotterdam opgerichte post-hbo supervisorenopleiding welke toen een nieuw geluid liet horen in de wereld van de supervisie: begeleiding moest kritisch-emancipatoir en contextueel zijn. Deze maatschappij-kritische insteek is in het huidige profiel van de master onder meer herkenbaar in het concept humanisering van het georganiseerde leven: de menskant binnen organisaties staat centraal.

Tot 2014 maakte de master onderdeel uit van de min of meer zelfstandig functionerende Transfergroep Rotterdam, Hogeschool Rotterdam, waar post-initiële nascholings­activiteiten waren ondergebracht. De master kent twee opleidings­locaties: Rotterdam en Nijmegen. Vanaf 2009 wordt de master in goed overleg met de Hogeschool Arnhem en Nijmegen ook in Nijmegen uitgevoerd. De volwassen studenten zijn afkomstig uit het gehele land en uit diverse sectoren en functies. Theorie en praktijk lopen in de master samen op, de master is NVAO-geaccrediteerd en na het behalen van de master mogen de alumni de titel MA (Master of Arts) voeren. En als men dat wil kan men zich als supervisor, coach en organisatiebegeleider registreren bij de Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching (LVSC). Veel meer praktische informatie over de master is te vinden op de website; de levendige en inspirerende verhalen van de alumni in dit E-zine voegen daaraan een waardevolle dimensie toe.

Michiel de Ronde, lector Begeleidingskunde, zal de verhalen van de alumni van een korte inleiding voorzien.

Barbara Spoel oud-opleidingscoördinator Master Begeleidingskunde