Dag van Praktijkgericht Onderzoek 2019

Terugblik


Op dinsdag 15 oktober vond de Dag van Praktijkgericht Onderzoek plaats. Een dag waarop Hogeschool Rotterdam het belang, de opbrengsten en impact van onderzoek liet zien. Dit jaar was Kenniscentrum Business Innovation de gastheer en organisator van het evenement. In een innovatief en digitaal programma werd het belang van een onderzoekende, nieuwsgierige houding benadrukt en onderzoeken gedeeld. Bekijk hieronder de terugblik.

#Durftevragen

De Dag van Praktijkgericht Onderzoek had dit jaar het thema #Durftevragen. Het staat voor je open durven op te stellen, “feiten” onderzoeken en nieuwe dingen ontdekken.

#Durftevragen


Wat betekent #durftevragen voor jou?

Verslag Dag van Praktijkgericht Onderzoek 2019

Verder kijken dan je neus lang is

Het is donker in het auditorium op locatie Kralingse Zoom. Pikkedonker. Aanvankelijk durven bezoekers van de Dag van Praktijkgericht Onderzoek niets eens naar binnen te gaan. Maar als ze om de hoek kijken en een paarse lamp zien branden, gaan ze toch de drempel over.

Niet veel later zien zij filosoof Ad Verbruggen verschijnen op het toneel. Niet in levende lijve, maar als hologram. Mensen grijpen hun mobieltjes om het opvallende tafereel vast te leggen; de moderne techniek recht voor hun neus. En juist daar gaat het verhaal van Ad Verbruggen over.


“Technologie helpt ons, zeker. Maar het kan ons ook dingen doen verleren. Neem de TomTom. Dankzij het navigatiesysteem word ik van A naar B gebracht, maar ik let meer op het schermpje dan op mijn omgeving. Moet ik links- of rechtsaf? Ik ervaar minder, waardoor ik me minder goed zelfstandig kan oriënteren in mijn eigen stad en land.”

"Docenten moeten weerstand durven bieden"

Het thema van de dag is niet voor niets #durftevragen. Ad Verbrugge benadrukt dat dat niet alleen voor studenten geldt. Ook docenten moeten de verleiding weerstaan om de weg van de minste weerstand te kiezen. “Zij zijn daarin van groot belang, want het is niet altijd eenvoudig om studenten in beweging te krijgen. Docenten moeten weerstand bieden zodat het niet te gemakkelijk wordt en ook zelf het onbekende terrein durven te betreden. Dat is heel belangrijk voor de toekomst van ons land.”

Terugkijken: de sprekers

Ad Verbrugge

Filosoof en mede-oprichter en voorzitter van de vereniging Beter Onderwijs Nederland.

De moderne wereld vol nieuwe media en technologieën knaagt aan onze nieuwsgierigheid. Welke verantwoordelijkheid heeft het onderwijs om jonge mensen nieuwsgierig te houden?

Peter van der Meer

Voorzitter Raad van Bestuur van het Albert Schweitzer Ziekenhuis Dordrecht.

Innovatie en vernieuwing zijn van groot belang voor de gezondheidszorg en de economie. Hoe blijf je als grote organisatie nieuwsgierig en hoe geef je ruimte aan medewerkers om bij te dragen aan vernieuwing? En welke rol speel je als leider hierin?

Deel deze pagina