Interview met student Anouk Heesen


"Rekening houden met verschillende disciplines en belangen"

Anouk van Heesen
4e jaars student Technische Bedrijfskunde

Anouk, 4e jaars student Technische Bedrijfskunde op de Hogeschool Rotterdam Business School volgt de minor Business model innovation. In deze minor werkt zij mee aan het gesubsidieerde project Get Smart.

Wat was voor jou de aanleiding om te kiezen voor de minor Business Model Innovation?

Ik heb voor deze minor gekozen omdat deze aansloot op mijn opleiding Technische Bedrijfskunde. De methodiek van deze verbredende minor heeft overlap met de methodiek van mijn opleiding. In deze minor staat digitale economie centraal. Het is een actueel thema dat invloed heeft op onze veranderende maatschappij en daarom vind ik het belangrijk hier meer over te weten.


Hoe ervaar je het onderzoek doen bij ICL Gaskets & Insulation?

Dit bedrijf is vorig jaar al gestart met het project Get Smart. Hierdoor weet de CEO van het bedrijf al wat het project inhoudt. Hij vindt het leuk om over zijn bedrijf te vertellen en is erg betrokken. Door zijn duidelijke uitleg en uitgebreide rondleiding heb ik het bedrijf goed leren kennen. Ik merkte dat ook medewerkers erg betrokken waren. Men maakte tijd voor mij vrij als ik hulp nodig had, wanneer dit niet schikte werd er direct een ander moment ingepland om mijn vragen te beantwoorden. Ik ben erg tevreden over de soepele en snelle communicatie binnen het bedrijf.


Binnen dit project werk je samen met andere studenten. Hoe verloopt deze samenwerking?

Het is zinvol dat de groep bestaat uit studenten met verschillende achtergronden. Iedere student heeft een eigen perspectief en unieke kwaliteiten. Wij hebben nog geen onenigheid gehad binnen onze projectgroep. Het verdelen van de taken en rollen gaat vanzelf.

"In deze minor staat digitale economie centraal. Ik vind het belangrijk om meer over dit thema te leren, omdat het een actueel thema is dat invloed heeft op onze veranderende maatschappij. ”

Anouk van Heesen

Tijdens dit project worden er meerdere groeps- en expertsessies georganiseerd. Hoe heb je deze tot nu toe ervaren?

We hebben enkele weken geleden onze eerste bevindingen gepresenteerd in een groepssessie. Het was erg interessant en nuttig. De lectoren hebben verschillende perspectieven en veel expertise. Zo gaven ze onze groep nieuwe inzichten met betrekking tot co-creatie. De nieuwe informatie en inzichten van lectoren zette me aan het denken en lieten me het project vanuit een ander perspectief bekijken. Het was erg leerzaam om mee te maken hoe de lectoren en onderzoekers met elkaar in discussie gingen vanuit eigen kennis en ervaringen.


Wat gaat dit project jouw opleveren?

Dit project gaat mij nieuwe kennis en een beter inzicht opleveren in digitale economie. Kijkend naar de toegevoegde waarde van het bedrijf leer ik bijvoorbeeld meer over wat precies een whitepaper inhoudt. Ik had hier voor deze minor nog nooit van gehoord. Nu ga ik samen met mijn projectgroep meer te weten komen over een whitepaper en co-creatie. Ik leer dankzij dit project verbredend te denken, meer vanuit ondernemerschap en marketing.


En wat levert jullie project op voor het bedrijf?

Het levert het bedrijf waarschijnlijk een whitepaper op. Een standaard whitepaper is een overtuigende, diepgaand rapport over een specifiek onderwerp, dat een probleem weergeeft en zorgt voor een oplossing. Wij willen iets opleveren met ongeveer dezelfde intentie, maar dan met een andere twist. Iets wat niet standaard is, maar iets wat het bedrijf uniek maakt. Het bedrijf wil groter worden en niet meer gezien worden als leverancier, maar meer als partner (co-creatie). Daar gaan wij ook meer op focussen zodat het bedrijf daar ook daadwerkelijk iets aan heeft. Hierin moet naar voren komen waarom het product van het bedrijf in een hogere prijsklasse valt, maar bijvoorbeeld wel duurzaam, veilig en kwalitatief goed is.

Waar zie je kansen voor de volgende studenten om nog meer uit dit onderzoeksproject te halen?

Het zou goed zijn als de docenten de lessen op een andere manier indelen of meer aantrekkelijk maken voor de studenten. Meer interactie, minder eenzijdige communicatie, afwisseling van de lesstof, meer betrekken op de deelnemende bedrijven binnen Get Smart of gebruik maken van cases zijn aanbevelingen om de lessen aantrekkelijker en interessanter te maken voor de studenten. Dit hebben we tevens ook aangegeven aan de docenten, zij pakken dit goed op en doen er ook iets mee.


Hoe is het contact met Hogeschool Rotterdam tijdens dit project?

Wij als projectgroep hebben elke week contact met begeleidend docent John Dispa. Hij geeft goede begeleiding en doet waardevolle aanvullingen. We kunnen hem altijd per mail of telefonisch bereiken. John Dispa heeft veel voorkennis over ICL, daardoor kan hij ons af en toe in de juiste richting wijzen en ons attenderen op dingen waar me rekening mee moeten houden.


Zou je deze minor, deelname in het project Get Smart, aanraden?

Ja zeker. Het is een leerzame minor omdat je nauw samenwerkt met de praktijk. Het is interessant om een kijkje in de keuken te mogen nemen bij een bedrijf. Je zou het kunnen vergelijken met het bedrijf waar je stage hebt gelopen. Je leert de bedrijfscultuur en de bijpassende normen en waarden kennen. Naast dat ik de cultuur van het bedrijf heb leren kennen, heb ik ook mijn kennis verbreed op het gebied van digitale economie, innovatie en consultancy.

Deel deze pagina