Onderwijs


Voorbeelden van samenwerkingen met opleidingen en minoren

Case Kassaland

Oplossen van problemen uit de praktijk

In 2020 hebben het kenniscentrum en de opleiding Business IT & Management intensief samengewerkt om eerstejaars studenten door middel van een case study een beeld te geven van de wisselwerking tussen digitalisering en bedrijfskunde.

Oplossen van praktijksituaties via livestream In een case staan over het algemeen de problemen en kansen van een bedrijf centraal. In het eerste semester van 2020 hebben studenten vanuit diverse vakken aan de case gewerkt. Op 28 september 2020 werd een livestream georganiseerd vanuit de locatie van het bedrijf waarin de eigenaren een uur lang vragen van de verschillende studententeams beantwoordden.

Living lab

Het lectoraat Values Based Leadership onderzoekt de wijze waarop in het mkb missiegedreven leiderschap kan worden versterkt en richt zich op de vraag hoe het mkb waarden in kan zetten als bron voor innovatie en maatschappelijke impact.

Tekening Living Lab (bewerkt): Vijf complementaire pilots met het Living Lab.

Wil je meer uitleg bij de tekening? Lees dan het Openbare Les boek van Walter Baets.

In 2020 is in samenwerking met de HR Business School vijf pilot gedaan voor een Living Lab, waarin studenten, docenten, onderzoekers en ondernemers gezamenlijk werken aan open innovatie. De vijf lopende pilots, welke onderdeel zijn van het innovatieprogramma van de Business School, hebben o.a. als doel bij te dragen aan onderwijsvernieuwing, impact, co-creatie en open innovatie.

Ondertussen lopen de vijf pilots van het Living Lab op hun einde, maar de reacties van de studenten zijn zeer positief. “We zien onmiddellijk de impact van wat we doen, en dat is heel motiverend” aldus een van de studenten. Maar ook bij de docenten is er verwondering: “onze studenten kunnen eigenlijk veel meer dan wat wij denken. Het lijkt wel of wij ze beperken in het onderwijs, maar als we ze vrijheid geven, zijn ze echt heel goed”.

Blog

Vijf pilots met een living lab. Lees het blog.

Naar het blog

image

Wat is een Living Lab?

Bekijk de animatie.

Animatie

Next Strategy

Sinds 2017 zijn er elk jaar afstudeerkringen over het strategische vermogen van het mkb. Per kring doet een groep van vijf tot acht studenten van de opleiding Bedrijfskunde gedurende een half jaar onderzoek samen met de lector Next Strategy van het kenniscentrum. Met de Next Strategy Scan analyseren ze elk vijf mkb-bedrijven en geven deze bedrijven advies.

Juist in coronatijd was de afstudeerkring effectief: voor studenten om toch te kunnen afstuderen en voor ondernemers om eens stilgezet te worden bij de toekomst van hun bedrijf. Het verslag van de afstudeerkring van het voorjaar 2020 is hier te downloaden.

Sustainable Fashion & Food

Duurzaam inkoopgedrag stimuleren

Hoe kunnen we consumenten overtuigen om producten duurzaam in te kopen, te gebruiken en weg te doen als het gaat om mode- en voedingsproducten? Hoe kunnen we hen minder laten kopen of laten kiezen voor duurzame artikelen of merken? In dit project werd onderzoek gedaan naar het duurzaam consumentengedrag voor kleding- en voedingsproducten.

Deel deze pagina: