Leefstijl


Over voeding, beweging en gedrag

Toekomstige professionals ondersteunen mensen bij het veranderen van hun leefstijl

Studenten van verschillende opleidingen werken samen binnen minor Leefstijl en Gezondheid

In de minor Leefstijl en Gezondheid staan bewegen, voeding en gedrag centraal. Naast deze elementen is er veel aandacht voor de samenhang tussen leefstijl, culturele aspecten, persoonlijke effectiviteit en coaching. Studenten leren een uitgebalanceerd leefstijltraject te ontwikkelen en te begeleiden. Studenten van verschillende opleidingen leren samen over (on)gezonde voeding, over bewegen, wat de gevolgen daarvan zijn en hoe je een leefstijl kunt veranderen. Ze begeleiden echte cliënten in hartje Rotterdam. Daarna maken ze een ondernemersplan gericht op hun toekomst als leefstijlcoach waarbij samenwerken en innovatief denken belangrijke pijlers zijn. Ze pitchen het ondernemersplan daarna aan het werkveld. De studenten leren van elkaar en met elkaar.

Winnaar docent-onderzoeker van het jaar: Canan Ziylan

Om erkenning te geven aan onze docent-onderzoekers die, ook tijdens dit bewogen jaar, onderwijs en onderzoek met elkaar hebben weten te verweven, heeft de hogeschool de verkiezing van de ‘Docent-onderzoekers van het jaar’ in het leven geroepen. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 2.500,- om in (nieuw) onderzoek te kunnen investeren. Bij Kenniscentrum Zorginnovatie heeft Canan Ziylan de prijs in ontvangst genomen. In de video hiernaast vertelt ze meer over haar werkzaamheden en de minor Leefstijl en Gezondheid.

Haar collega’s spreken vol lof over haar als persoon en haar gedrevenheid: ''Canan heeft goede ideeën, is enthousiast en laat van zich horen. Ze weet het thema voeding binnen en buiten het kenniscentrum onder de aandacht te brengen.'' Wij feliciteren de winnaars van dit jaar en hopen ook het komende jaar weer veel van hen te zien en te horen.

Nieuw project pakt ondervoeding onder kwetsbare, Rotterdamse ouderen aan

Eén op de drie ouderen in de thuiszorg is ondervoed

Ouderen die fysiek niet meer in staat zijn om aardappels te schillen. Thuiszorgmedewerkers die hun cliënten officieel geen hulp mogen bieden bij het smeren van een boterham. Ondervoeding bij kwetsbare ouderen is een lastig vraagstuk. In de Rotterdamse wijk Ommoord, waar veel senioren wonen, komen zorgprofessionals nu in actie. Geen moment te vroeg, want de maatregelen rondom corona maken de aanpak van dit probleem niet makkelijker.

Behoud van vitaliteit voor thuiswonende ouderen

Met behulp van gebruiksvriendelijke technologie

Het aantal ouderen groeit hard in Europa. Technologie kan zorgen dat mensen fit blijven als zij ouder worden. Het succes van deze oplossingen hangt echter af van hoe de gebruiker denkt over deze technologische ontwikkelingen. Nestore staat voor 'Novel Empowering Solutions and Technologies for Older people to Retain Everyday life activities.' Tijdens dit project wordt een innovatief, multidimensionaal, persoonlijk coaching-systeem ontwikkeld om gezond ouder worden te ondersteunen door: Ouderen te motiveren om voor de gezondheid te zorgen, het bieden van gezonde voeding en een persoonlijke fysieke en mentale coach. In het (Engelstalige) filmpje vertelt onderzoeker Canan Ziylan over de inzet van Nestore bij dertig personen in Nederland.

Deel deze pagina: