Kenniscentrum Talentontwikkeling monitort projecten Taal en Studiesucces


Amos van Gelderen, lector Taalverwerving bij Kenniscentrum Talentontwikkeling, is met een aantal onderzoekers van zijn lectoraat betrokken bij het project Taal en Studiesucces. Amos: “Kenniscentrum Talentontwikkeling neemt de monitoring waar van een deel van de projecten die dit studiejaar plaatsvinden bij opleidingen van Hogeschool Rotterdam. Zo krijgen we een indruk van de mate waarin de doelen die in de projecten gesteld worden, bereikt worden.


We kijken bijvoorbeeld in hoeverre de projectplannen uitgevoerd worden zoals bedoeld, welke delen beter geslaagd zijn dan andere, wat de belemmerende en faciliterende factoren waren, wat de rol was van het management, in hoeverre studenten bij de projecten betrokken waren en welke tips we kunnen geven aan de organisatie en de projectleiding van Taal en Studiesucces. Daaruit trekken we lessen voor toekomstige projecten.”

De monitor

“We houden interviews met de projectleiders en de managers over de voortgang van elk project”, geeft Amos aan. “Tijdens de eerste ronde is vooral gesproken over de wijze waarop de projectdoelen zijn geconcretiseerd, in hoeverre er wijzigingen zijn aangebracht en of de doelen haalbaar zijn in het lopende studiejaar. De tweede ronde interviews aan het einde van het studiejaar richt zich op behalen van de gestelde doelen en de factoren die daar al dan niet toe hebben bijgedragen. Ook wordt dan gesproken met betrokken studenten en collega’s van de projectleiders om te peilen hoe zij het project ervaren en waarderen.”


De resultaten van het hele onderzoek en de aanbevelingen voor nieuwe projecten worden in oktober 2019 verwacht.


Het onderzoek wordt uitgevoerd door Cora Veenman en Nicole van ’t Wout onder supervisie van de lectoren Ellen Klatter (Studiesucces) en Amos van Gelderen (Taal).

Talentontwikkeling

Kenniscentrum Talentontwikkeling (KCTO) op locatie Museumpark van Hogeschool Rotterdam onderzoekt praktijkgericht hoe professionals zoals leerkrachten, welzijnswerkers, sociale ondernemers en hulpverleners dat talent kunnen aanspreken en ontwikkelen. De onderzoekslijn Optimalisering Leerprocessen helpt leerkrachten en opleiders om het leren van leerlingen en studenten op school te stimuleren. Hierbij wordt kennis ontwikkeld op het gebied van (vak)didactiek, pedagogiek en onderwijskunde in leerprocessen bij onderwijzen en opleiden. Dat gebeurt voor het hbo en voor het reguliere onderwijs po, vo en mbo en hbo.


De onderzoekslijn bestaat uit zes lectoraten: Taalverwerving en Taalontwikkeling - Versterking Beroepsonderwijs - Studiesucces - Samen Opleiden - Ouderbetrokkenheid - Digitale Didactiek

Deel deze pagina: