Studenten: 'Een onderzoek met onszelf als doelgroep'

Onderwijsvernieuwing in co-creatie met studenten

Co-creatie door deelnemende studenten: Nadine Wouters, Rick Wijntje, Demi van Herwaarden en Arne Veen

Aan de slag met een nieuwe benadering van de huidige economie. Een benadering die eigenlijk nog niet bestaat. Dat is de opdracht voor studenten van de minor ‘Fieldlab Betekeniseconomie’ in het New Economics Lab. Een groep van vier studenten heeft zich gewaagd aan het beantwoorden van de vraag: hoe kan je ervoor zorgen dat Hogeschool Rotterdam Business School (HRBS) meegenomen wordt in de transitie naar nieuw onderwijs?

‘Aan de slag met een betekenisvol thema, zowel voor het onderwijs als voor betekeniseconomie. Om echt te begrijpen waar dat over gaat zijn we eerst vol de theorie in gedoken. We hebben geleerd hoe je de wereld kan omschrijven in systemen en hoe je deze systemen kunt gebruiken om verandering te realiseren.

De klas werd verdeeld in drie groepen, zodat elk onderzoek een dedicated team had. Ons onderzoek ging over de transitie naar nieuw onderwijs. Hoe meer we hierover leerden, hoe meer het ging prikkelen. We spraken met veel verschillende mensen binnen de hogeschool, zoals beleidsadviseurs, docenten, opleidingsmanagers, studenten. Allemaal met een eigen perspectief waar we ons in moesten verplaatsen.

Bepaalde problemen binnen het onderzoek werden klassikaal behandeld. Zo hebben we de moeilijkheden van drie totaal verschillende onderzoeken kunnen ervaren. Een goede aanvulling aangezien er grote verschillen lagen in organisaties, doel van het onderzoek en ‘co-creators’/ opdrachtgevers.

Wat hebben we geleerd? Het uiteindelijke doel is natuurlijk een betere inbedding van het thema betekeniseconomie en dat het ons onderwijs actueel en toekomstbestendig blijft. Maar daarnaast hebben we ervaren dat we echt iets kunnen betekenen. De minor Betekeniseconomie gaat over veel meer dan een voldoende halen, het gaat over echt iets doen’

Annelies Messelink

Annelies Messelink is beleidsadviseur bij de HR Business School en gekoppeld aan de transitie naar het nieuwe onderwijs. Ze adviseert de directie en (thema)teams over het blijvend toekomstbestendig maken van het onderwijs.

‘Het leuke aan werken met studenten is dat hun denkwijze nog niet zo is ingekaderd als dat van ons. Zo kwamen er fantastische voorstellen die helaas niet reëel zijn binnen het bestaande systeem. Maar dit soort voorstellen zetten je wel aan het denken en geven veel energie. Juist deze frisse ideeën, daar moeten we van leren.

We leren onze studenten over co-creatie, maar we gebruiken dit concept veel te weinig als het gaat om de inrichting en de vernieuwing van ons onderwijs. Het studententeam dat heeft gekeken naar de transitie naar het nieuwe onderwijs binnen de HRBS is duidelijk gemotiveerd als het gaat om van betekenis zijn. Zij zijn de toekomst.’