Vergelijking
In dit hoofdstuk zijn de modellen die in vorige hoofdstuk beschreven zijn met elkaar vergeleken. Bij elke methode zijn allereerst zowel voor- als nadelen benoemd. De modellen zijn vervolgens met elkaar vergeleken op basis van hun bruikbaarheid tijdens de verschillende fasen van de innovatielevenscyclus en op basis van vergelijkingscriteria. In het volgende hoofdstuk volgt een voorbeeld van een keuze voor en toepassing van één van de methoden aan de hand van de voor- en nadelen, bruikbaarheid en vergelijkingscriteria.
Businessplan
Zie hiernaast de voor- en nadelen van het Businessplan. De voor- als nadelen zijn gebaseerd op de verkenning van de modellen in het vorige hoofdstuk.
Voordelen
- het businessplan dwingt om keuzes expliciet te maken;
- het helpt om een idee heel concreet uit te werken;
- het maakt het mogelijk om diepergaand feedback te geven;
Nadelen
- de uitwerking van het business plan vraagt veel tijd: “Tegen de tijd dat we een heel plan hebben uitgewerkt, is deze alweer achterhaald”;
- de tijd die het schrijven van het plan vraagt, gaat ten koste van de uitwerking van het idee in de praktijk;
- schrijven is een kunst; het schrijven van een goed businessplan vraagt om enige kennis en kunde.
Pitch Deck
Zie hiernaast de voor- en nadelen van het Pitch Deck. De voor- als nadelen zijn gebaseerd op de verkenning van de modellen in het vorige hoofdstuk.
Voordelen
- het pitch deck helpt om snel tot de kern van de boodschap te komen en deze kort en krachtig over te brengen;
- het is eenvoudiger aan te passen, bij te stellen en aan te scherpen;
- het combineert het visuele (beeld) met het verbale (woorden) en spreekt zo op verschillende wijze aan.
Nadelen
- bij het gebruik van het pitch deck is er minder tijd en ruimte voor informatie en diepgang hierin;
- het is gemakkelijker om aan belangrijke informatie voorbij te gaan;
- een goede spreker kan het idee mooier brengen dan dat het is.
Business Model Canvas
Zie hiernaast de voor- en nadelen van het Business Model Canvas. De voor- als nadelen zijn gebaseerd op de verkenning van de modellen in het vorige hoofdstuk.
Voordelen
- het Business Model Canvas biedt snel inzicht doordat alles in één overzicht is samengebracht;
- het maakt eenvoudig om de onderlinge samenhang tussen ‘bouwstenen’ te bekijken en deze beter op elkaar af te stemmen;
- het maakt het gemakkelijker om nieuwe combinaties te vinden en te ontwikkelen.
Nadelen
- de uitwerking van het Business Model Canvas is minder gedetailleerd en blijft al snel te oppervlakkig;
- er is vaak meer context voor nodig om de uitwerking goed te begrijpen;
- het model houdt minder rekening met de context en omgeving van de onderneming, zoals de concurrentie.
Visual Recording
Zie hiernaast de voor- en nadelen van Visual Recording. De voor- als nadelen zijn gebaseerd op de verkenning van de modellen in het vorige hoofdstuk.
Voordelen
- Visual Recording helpt om lange presentaties of dikke rapporten in een simpele, visuele representatie om te zetten: “A picture is worth a thousand words”;
- het spreekt tot de verbeelding als alternatief voor zowel geschreven dan wel gesproken tekst;
- het is niet gebonden aan richtlijnen, vorm(1) of inhoud(2) en biedt daardoor oneindig veel mogelijkheden.
Nadelen
- het kunnen toepassen van Visual Recording vraagt veel creativiteit;
- het niet gebonden zijn aan richtlijnen, vorm of inhoud kan ook te ‘vrij’ zijn, waardoor niet de juiste boodschap op de juiste wijze bij de juiste doelgroep overkomt;
- het is niet eenvoudig om een visualisatie aan te passen en wijzigingen door te voeren.
Bruikbaarheid
Hierna volgt een overzicht van de bruikbaarheid van de verschillende modellen in de verschillende fases van de innovatielevenscyclus. Deze tabel geeft een overzicht van tabel 1 tot en met 4.
Tabel 5 - Een overzicht van de bruikbaarheid van de modellen per fase van de innovatielevenscyclus
Criteria
Een handig hulpmiddel om verschillende modellen of methoden met elkaar te vergelijken is het zogenaamde vergelijkingskwadrant. Het hangt vaak van de situatie af welke methode meer of minder geschikt is, of er een meer praktische of theoretische methode nodig is of dat deze beter inzicht of juist informatie kan bieden. Dit is in een kwadrant samen te brengen, waarbij er twee assen te onderscheiden zijn, omdat beiden haaks tegenover elkaar staan. De vier criteria zijn hierna verder toegelicht en vervolgens gebruikt om de vier methoden met elkaar te vergelijken.
Informatief Een model kan ook meer en betere informatie bieden. Deze informatie moet toereikend en volledig zijn. De snelheid van toepassing mag niet ten koste van de kwaliteit van de output gaan. Kwaliteit gaat over de betrouwbaar en validiteit van de informatie.
Praktisch Methoden die praktisch zijn, zijn snel en eenvoudig toe te passen. De uitkomsten zijn direct aan de ontwikkeling van het product of de dienst of het ontwerp van processen te koppelen. Deze modellen zijn vaak meer op operationeel niveau toegespitst.
Tabel 6 - Een vergelijking van de modellen op basis van de vier criteria tegen elkaar afgezet in een vergelijkingskwadrant
Theoretisch In sommige situaties is het van belang om diepergaand inzicht in het geheel of begrip van de werkelijkheid, een situatie, te kunnen krijgen. Verschillende mogelijkheden (perspectieven) en onderliggende principes zijn essentieel om juiste, goed doordachte beslissingen te kunnen nemen. Deze theoretische modellen zijn over het algemeen meer op strategisch niveau gericht.
Inzichtelijk Een model kan eenvoudig, krachtig en duidelijk zijn, zodat deze ook voor anderen inzichtelijk, toegankelijk en communiceerbaar is. Idealiter geeft een model in een oogopslag alle informatie weer, maar hoe inzichtelijker, hoe minder informatief een model vaak is.
In het vergelijkingskwadrant zijn op basis van de beschreven criteria de vier methoden geplot (zie tabel 6). Het businessplan bevat veel informatie en biedt meer diepgaand inzicht in de onderneming, het idee, de context en organisatie van activiteiten. Dit model is dus informatief en meer theoretisch te gebruiken. Het pitch deck is in feite een vereenvoudiging van het businessplan en daarom meer inzichtelijk, maar tegelijkertijd ook praktischer, omdat het gemakkelijker aan te passen is. Desondanks is het model nog steeds meer informatief, omdat veel ondernemers het gebruiken om bijvoorbeeld een investeerder of klant van informatie te voorzien. Hoewel ook het Business Model Canvas hiervoor te gebruiken is, is dit model eerder bedoelt om snel inzicht in de bouwstenen van de organisatie te kunnen krijgen om hier samen mee aan de slag te gaan. Dit model is dus meer inzichtelijk en eerder praktisch te gebruiken. Visual Recording is bij uitstek bedoelt om een boodschap in een simpele, visuele representatie om te zetten en dus meer inzichtelijk te maken. Hoewel het niet eenvoudig is om iets visueel vast te leggen, is deze methode op verschillende manieren en in verschillende situaties te gebruik en dus - naast inzichtelijk - ook meer praktisch toepasbaar.
1. Bijvoorbeeld via een smartboard digitaal of met behulp van een flipover op papier. 2. Bijvoorbeeld het businessplan als geheel, alleen het businessmodel of juist de ‘customer journey’, een prototype of de financiën.