Ontwikkeling

In de afgelopen jaren hebben we ons ontwikkeld van een Samenwerkingsverband naar Opleidingsschool. En met resultaat.

Geschoolde betrokkenen

De groei van het aantal geschoolde betrokkenen steeg van 0 naar 500. Werkplekbegeleiders, schoolopleiders, instituutsopleiders en onderzoeksbegeleiders zijn met behulp van door de Opleidingsschool ontwikkelde scholingen geprofessionaliseerd.

“Doordat er zoveel onderling contact is, krijg je veel feedback. Dit helpt me om een nog betere juf te worden.”

Student

Opleidingscapaciteit

De opleidingscapaciteit breidde uit van 70 naar meer dan 150 plaatsen. Elke school stelt minimaal de helft van het aantal groepen beschikbaar als opleidingsplaats. In veel gevallen is dat zelfs meer dan de helft.

“Je bent er erg welkom. Ze zijn er voor de studenten. Je bent gelijk deel van het team!”

Student

Begeleiding

Van begeleiden van studenten door mentoren en een stagebegeleider van de pabo, gingen we naar samen opleiden in een opleidingsteam van werkplekbegeleider, schoolopleider en instituutsopleider.

"Uw samenwerkingsverband heeft in het project een stevige begeleidingsstructuur van studenten door werkplekbegeleiders, schoolopleiders en instituutsopleiders gerealiseerd."

Uit: Terugkoppeling eindverslag in het kader van de regeling Versterking samenwerking lerarenopleiding en scholen, 19 juni 2018

Werkplekleren

We zijn van incidenteel en opdrachtgestuurd leren op de werkplek, naar werkplekleren in de specifieke context van de school gegaan. Dit zorgt voor een rijke leeromgeving voor studenten, waarbij zij leermogelijkheden van de school koppelen aan hun individuele ontwikkeling als leerkracht.

“De samenwerkingsverbanden met de beroepspraktijk zijn duurzaam en bestaan uit een wederkerige relatie waarin zowel school als student leren. Opleidingsschool Boss po geeft een extra stimulans aan de kwaliteit van het buitenschools curriculum. Het panel geeft op dit criterium zonder aarzelen een positief oordeel."

Uit: Auditrapport Instituut voor Lerarenopleidingen,

Bachelor opleiding tot leraar basisonderwijs, 6 februari 2018

Contact

De lijnen zijn kort geworden, de communicatie tussen alle geledingen binnen de opleidingsschool verloopt snel en soepel. Daar hebben we in de afgelopen jaren aan gewerkt door op de juiste plaatsen contactpersonen te benoemen die van aanpakken weten.

"Pabo en beroepenveld hebben een hechte band. Door deze hechte band worden samen leren en werkplekleren waargemaakt."

Uit: Auditrapport Instituut voor Lerarenopleidingen,

Bachelor opleiding tot leraar basisonderwijs, 6 februari 2018

Kennisdelen

We hebben in de afgelopen paar jaar veel overlegmomenten gecreëerd waarop we kennis delen, good practices uitwisselen, evalueren waar we staan en nieuwe doelen formuleren. We houden elkaar scherp op de kwaliteit van samen opleiden.

"Er is veel aandacht besteed aan kennisontwikkeling en kennisdeling via symposia, studiedagen, professionalisering, inhoudelijke bijeenkomsten en kennisuitwisseling."

Uit: Terugkoppeling eindverslag in het kader van de regeling Versterking samenwerking lerarenopleiding en scholen, 19 juni 2018

...en dit zijn onze ambities

We willen in de komende jaren uitgroeien tot een duurzame Opleidingsschool met een rijke leeromgeving waarin alle professionals zich blijvend verder kunnen ontwikkelen. Die ontwikkeling kan er zijn op het gebied van samen opleiden, maar ook op het vlak van actuele onderwijsontwikkelingen.

In de komende jaren wordt een nieuw voltijds pabocurriculum ontwikkeld met betrokkenheid van de Opleidingsschool. Daarmee wordt een verdiepingsslag gemaakt met betrekking tot werkplekleren, door het leren in de context van de basisschool en in de context van het instituut nog meer aan elkaar te koppelen.

Op het gebied van onderzoek willen we met scholen onderzoeksagenda’s maken voor meerdere jaren die de praktijkvraagstukken voor onderzoek sturen.

Scholingen willen we meer op maat gaan uitvoeren, in nauw overleg met schoolteams of individuele professionals. Zo komen we tegemoet aan onderlinge verschillen in ontwikkeling en context.

Deel het magazine: