Boki: Low Cost Social Robot (Boki)
In Nederland zijn er jaarlijks veel studenten die vanwege (langdurige) ziekte niet naar school kunnen en daardoor moeite hebben om betrokken te blijven bij het onderwijs. Uit onderzoek met de AV1 (een ‘telepresence’ robot) blijkt dat het mogelijk is om die betrokkenheid te vergroten met gebruik van een sociale robot in de klas. Vanwege de hoge aanschafprijs en jaarlijkse onderhoudkosten kan de AV1 niet op grote schaal worden ingezet. Het estafetteproject ‘Low cost social robot’ heeft als doel om betaalbare robots te ontwikkelen, waarbij de focus van het Boki prototype ligt op de doelgroep studenten van 17-35 jaar binnen het beroepsonderwijs.
Binnen de minor Zorgtechnologie zijn grote stappen gezet in de ontwikkeling van een betaalbare robot, die op grote schaal ingezet kan worden binnen Hogeschool Rotterdam. Het eindresultaat betreft een 3D-geprinte robot met daarin een camera en twee LED-matrixen, welke zijn aangesloten op een Raspberry Pi. Op basis van een geschreven Python script worden er zes verschillende gelaatsuitdrukkingen weergegeven. Daarnaast is er een Python script geschreven waardoor de camera een (beveiligd) live beeld kan streamen via YouTube.
Ook zijn de eerste stappen gezet om de sociale robot op afstand, met gebruik van een webserver, te bedienen waardoor er interactie kan gaan plaatsvinden tussen studenten en de robot. Tenslotte zijn er verschillende jasjes ontworpen in diverse kleuren en stoffen om de robot te kunnen personaliseren. Boki is getest bij een geselecteerde focusgroep met 16 eerstejaarsstudenten Ergotherapie.
''In het begin vond ik de inzet van een sociale robot maar een eng idee. Achteraf ben ik de meerwaarde van Boki gaan inzien'' (student Ergotherapie)
Productvideo

Team Hogeschool Rotterdam
Studenten
Corné van Dam (MTG)
Bram van Meerten (MTG)
Jennifer de Man (ERG)
Opdrachtgever
Rob Zoeteweij (CMGT, KCZI)