Kenniscluster &
lectoraten
Kenniscluster Meten & Maken
Het lectoraat Technische Innovatie in de Zorg, ook wel Zorgtechnologie, vormt samen met het lectoraat Labinnovatie en Point-of-Care Testing het kenniscluster Meten & Maken. Het kenniscluster richt zich op het onderzoeken, ontwerpen en toepassen van technologie voor preventie, diagnose en behandeling van ziekte en voor bevordering van gezondheid (welbevinden en welzijn). Daarnaast gaat het kenniscluster over de inzet en de waarde van zorgtechnologie bij nazorg en langdurige zorg. Technologie beoogt zowel formele als informele zorgverleners te ontlasten, zorg te veranderen, efficiënter te maken, te vervangen of uit te stellen. Ook beoogt technologie patiënten/cliënten en naasten te ondersteunen bij gezondheid en zelfredzaamheid. De missie om met (technische) hulpmiddelen en (technische) zorginnovaties het zorgproces efficiënter, effectiever en veiliger te maken, is zeer actueel.
Lectoraat Zorgtechnologie
Bij alle projecten van het lectoraat staan de eindgebruikers centraal: zowel de patiënten/cliënten, naasten als informele en formele zorgverleners. Ook werken we aan echte problemen vanuit de praktijk en samen met de praktijk. We doen samen onderzoek (co-research) en ontwikkelen samen (co-design) om acceptatie en adoptie te bevorderen. Met implementatie- en evaluatieonderzoek worden de toepassingsmogelijkheden in de praktijk onderzocht.
Het lectoraat Zorgtechnologie levert een belangrijke bijdrage aan het opleiden van professionals om deze technische hulpmiddelen te gebruiken en/of te adviseren aan hun cliënten. Bij dit alles wordt steeds expliciet de implicatie van deze technologische ontwikkelingen voor de huidige (en toekomstige) beroepspraktijk betrokken. De interprofessionele projecten met docent-onderzoekers en studenten van verschillende opleidingen en instituten, sluiten goed aan bij de praktijk. De projecten binnen het lectoraat Zorgtechnologie zijn ingedeeld in twee thema’s Thema 1: Ontwerpen van zorginnovaties voor het Ziekenhuis Thema 2: Ontwerpen van zorginnovaties voor (Zieken)Thuis (hieronder vallen alle projecten buiten het ziekenhuis, onder andere revalidatiezorg, thuiszorg, verpleeghuis en verzorgingshuis)
Doelen lectoraat Zorgtechnologie
Het doel van het lectoraat zorgtechnologie is door zorginnovaties het (werkend) leven gezonder, aangenamer en leuker te maken voor eindgebruikers (door middel van (technische) zorginnovaties). Onze eindgebruikers zijn cliënten/patiënten (zorggebruikers), naasten, formele zorgprofessionals en informele zorgverleners van jong tot oud.
- We beogen de kwaliteit van leven, welzijn en welbevinden, te onderhouden, te ondersteunen of verbeteren door inzet van (technische) zorginnovaties zodat patiënten kunnen blijven deelnemen aan het maatschappelijk leven.
- We dragen bij aan het creëren van een werk- en leefomgeving waarin het oplossen van zorgproblemen normaal is: innoveren door iedereen. We enthousiasmeren (toekomstige) zorgverleners voor technologie en (toekomstige) technici voor de zorg. Innovaties voor iedereen en innoveren door iedereen. Dit doen we door (technische) innovaties gefaseerd en bottom-up in te voeren om de acceptatie van de innovatie te bevorderen.
- We meten de effecten en consequenties van (technische) zorginnovaties op de zorg, de gebruikers en de context.
Onze ZOT aanpak
- Reële problemen uit de praktijk, nauwe samenwerking met zorginstelling en/of bedrijven.
- Interprofessionele aanpak.
- Doen is leren en leren is doen.
- Ontwerpgericht onderzoek: onderzoek naar acceptatie, gebruik en beperkingen van huidige zorginnovaties; (her)ontwerpen van de zorginnovaties die (beter) aansluiten bij de gebruikers en hun leefwereld (context).
- User-centered co-research, co-creatie en co-implementatie.
- Estafette-opdrachten: estafette-schakeling van opeenvolgende onderwijsperioden waarbij verschillende opleidingen betrokken zijn.
Wij ontwikkelen zorginnovaties tot en met de fase dat deze in de praktijk zijn onderzocht en het doel is bereikt. (Serie)Productie van deze zorginnovaties, vermarkten, patenten, etc. vallen (vooralsnog) buiten de activiteiten van het lectoraat.
Lectoraat Labinnovatie en Point-of-Care Testing
Projecten binnen het lectoraat Labinnovatie en Point-of-Care Testing richten zich op het optimaal gebruiken van technologische vooruitgang in laboratoria om zo te komen tot efficiëntere diagnostiek. Innovatie binnen het laboratorium is essentieel voor de ontwikkeling van nieuwe en betere testen. Innovatieve oplossingen zorgen er bovendien voor dat de laboratoriumdiagnostiek nog beter in het zorgtraject is ingebed en patiënten de benodigde diagnostiek kunnen krijgen op het moment en de plek die het beste schikt. Door de technologische ontwikkelingen op het gebied van labinnovatie wordt data steeds makkelijker en sneller gegenereerd. Dit vraagt om professionals die niet alleen deskundig zijn binnen het lab, maar ook discipline-overstijgende expertise bezitten op het gebied van (big) data-analyse, bio-informatica en biostatistiek. Lectoraat Labinnovatie en Point-of-Care Testing levert een belangrijke bijdrage aan het opleiden van dit soort professionals, door studenten van verschillende opleidingen en instituten te betrekken in de verschillende onderzoeksprojecten, waardoor ze de kans krijgen om op zeer beroepsauthentieke wijze veel kennis en ervaring op te doen. Ook wordt de kennis die het onderzoek genereert ingebed in de curricula van de verschillende opleidingen.
Leden
In het kenniscluster bestaande uit twee lectoraten wordt samengewerkt met expert van verschillende instituten en opleidingen.