Voorlichtingsmateriaal Schisis
De verpleegkundig specialist ondervindt problemen bij het geven van voorlichting aan ouders die in verwachting zijn van een kindje met schisis (een aangeboren afwijking van het gezicht met een spleet of groef in bovenlip, kaak en/of gehemelte). Het schisisteam van het Erasmus MC streeft ernaar om de aanstaande ouder(s) een heldere uitleg te geven over de aandoening en de bijkomende complicaties. Echter zijn er geen modellen beschikbaar waarbij zij een goed visueel beeld krijgen van de aandoening. Nu gebruiken de specialisten vaak tekeningen, gipsen afdrukken of anatomische modellen, maar dat voelt niet als een goede en professionele oplossing. Samen met het schisisteam en Create4Care hebben studenten voorlichtingsmateriaal ontwikkeld.
De wensen en eisen van de verpleegkundig specialist zijn in kaart gebracht en middels marktonderzoek is gezocht naar bestaand voorlichtingsmateriaal. Via veldonderzoek is gekeken naar wat andere schisisteams gebruiken. Op basis hiervan zijn eerste prototypes ontwikkeld van losse onderdelen van de mond, kaak, gehemelte en de neus. Door de prototypes werd duidelijk dat alle wensen en eisen van de opdrachtgever niet samen te voegen waren in één model, daarom is er besloten om twee modellen te maken.
Model 1 is een geprint 3D-model om uitleg te geven over vormen van schisis, de anatomie en verwante syndromen. Het ontwerp is een geminimaliseerd babyhoofd waarbij het aangezicht gelijk is aan dat van een kind met schisis: er is een ingezakte neus en een spleet in de linkerkant van de lip te zien. Om zicht in de mond goed mogelijk te maken is de onderkaak los te halen van dit model. Ook zijn de bovenkaken met bijpassende gehemelte los in het model te zetten, zo kunnen de vormen van schisis getoond worden. Beide componenten zijn te bevestigen met magneten.
Model 2 is een dwarsdoorsnede om uitleg te geven over de verschillende vormen van schisis en om het ontstaan van spraak en slikken te demonstreren. Het ontwerp is een babyhoofd waarbij 3/4 van het hoofd gebruikt wordt. Vanuit het vooraanzicht is de gehele neus en mond te zien. In het model is de kaak en het gehemelte uitneembaar en te verwisselen door een kaak/gehemelte met een andere vorm van schisis. Hierbij is de huig en de tong een bewegend onderdeel zodat gedemonstreerd kan worden dat voeden lastig kan zijn.
''Dit model draagt ertoe bij dat ik mensen een beter beeld kan geven van de aandoening'' Mariska van Veen-van der Hoek - verpleegkundig specialist
Productvideo


Team Hogeschool Rotterdam
Studenten
Marije Schaap (MHV)
Mellany Rozenblad (VP)
Ted van der Zanden (MTG)
Laura Thijs (MTG)
Opdrachtgever
Charlotte Jansen (Instituut Willem de Kooning Academie)
Mariska van Veen-van der Hoek (Erasmus MC)