ZorgTech010
Hogeschool Rotterdam heeft Gezondheid en Zorg en daarbinnen het thema zorgtechnologie als één van de zwaartepunten in haar strategie. Dit omdat wij overtuigd zijn dat zorgtechnologie een toevoeging en/of verbetering biedt voor zorgmedewerkers en zorggebruikers. (Technische) Zorginnovaties kunnen immers extra efficiëntie bieden in het zorgproces, zelfmanagement vergroten en een gevoel van eigen waarde in het dagelijkse leven geven. Prominent hierbij is dat de (technische) zorginnovaties waarde toevoegen en voor de gebruiker naadloos en logisch passen in het zorgproces, maar ook de dagelijkse werk- en leefwijze.
Met de vele ontwikkelingen in de zorg is het tijd om de handen ineen te slaan om de zorgsector te verrijken en de zorgzwaarte te verlichten. ZorgTech010 is een hogeschoolbreed thema waar we samen met het onderwijs en met onze onderzoeks- en innovatieprojecten een bijdrage leveren aan een goede toepassing van zorgtechnologie in nauwe samenwerking met zorgorganisaties, MKB-bedrijven, andere hogescholen, universiteiten en Medical Delta.
Het lectoraat Zorgtechnologie draagt samen met het Instituut voor Engineering en Applied Science (EAS), het Instituut voor Gezondheidszorg (IvG) en het Instituut voor Communicatie, Media en Informatietechnologie (CMI) actief bij aan de opzet, uitwerking en activiteiten van ZorgTech010. Ook Kenniscentrum Business Innovation en de economische opleidingen raken hierbij steeds meer aangesloten. Daarnaast werken we in samenwerking met Kenniscentrum Creating 010 aan projecten met betrekking tot big data.
ZorgTech010 zet ook in op het binnenbrengen van extern gefinancierde onderzoeks- en innovatieprojecten met ruimschoots mogelijkheden voor studentprojecten en impulsen voor onderwijsvernieuwing.
ZorgTech010 Community
Zorgtech010 kent een levendige community van docenten, docent-onderzoekers, ontwerpers, lectoren en studenten die samen met het bedrijfsleven en de praktijkpartners werken aan het oplossen van uitdagende zorg- en gezondheidsvraagstukken. Hierbij is onderlinge samenwerking tussen studenten vanuit verschillende opleidingen essentieel bij het ontwerpen, testen of implementeren van zorgtechnologie. Tevens verbindt de ZorgTech010 Community studenten vanuit een technische, ontwerp, logistieke of bedrijfskundige, zorg- en welzijnsopleidingen met elkaar. De community deelt ervaringen en inzichten met als doel vraagstukken uit de (zorg)praktijk sneller en adequater op te lossen. De community bestaat momenteel uit 90 leden en werkt samen met zowel zorgprofessionals als patiënten/cliënten en hun netwerk.
ZorgTech010 leden ontmoeten elkaar via (online) bijeenkomsten. In 2020 zijn twee “Matchmaking First Dates” georganiseerd waarin verbindingen voor ZorgTech werden gelegd tussen opleidingen. Voor 2021 zijn plannen in ontwikkeling voor het uitwisselen van vraag en aanbod in “Matchmaking Markets” en voor “ZorgTech Inspiration” waarin experts en/of ervaringsdeskundigen vertellen over een ZorgTech thema.
Labs
Samen onderzoeken? Samen werken aan een nieuw product of service? Schetsen maken? Ideeën bedenken? Prototypes maken? Hogeschool Rotterdam beschikt over een aantal labs waar studenten, docenten, onderzoekers en professionals uit het werkveld elkaar ontmoeten en samenwerken om hun ideeën te onderzoeken en te ontwikkelen tot een gebruiksvriendelijk product. Alle projecten en opdrachten worden afgestemd met ZorgTech010. In het ZorgTech Lab, Create4Care, RDM Campus en het Stadslab kan je werken en elkaar ontmoeten en kun je aan de slag met onder andere 3D printers, VR-programma’s, naaimachines en lasersnijders. Create4Care is alleen toegankelijk voor HR-studenten en Erasmus MC medewerkers.


Living Labs
Het kenniscluster participeert ook actief in een aantal Living Labs
Vitale Delta
Sinds 2018 bundelen Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Leiden, De Haagse Hogeschool en Hogeschool Inholland hun krachten in het project Vitale Delta. Het door SIA Raak gefinancierd SPRONG-programma heeft als doel het effectief bevorderen van vitaliteit en gezondheid van jong tot oud in de wijk door middel van het versterken van veerkracht en eigen regie en het creëren van een gezonde omgeving in de Deltaregio Leiden, Den Haag en Rotterdam. Het programma is recent opgenomen als onderzoeksprogramma binnen Medical Delta.
Het lectoraat Zorgtechnologie draagt actief bij aan met name werkpakket 1. Ondersteund Vitaal. Binnen dit werkpakket werken Hogeschool Rotterdam en Hogeschool Inholland samen met als doel het ontwerpen, ontwikkelen en veilig gecontroleerd implementeren van zorg- en welzijnstechnologie in co-creatie met de doelgroep.
De technologie varieert van simpele (lowtech) tot complexe (hightech) innovaties. Met deze zorg- en welzijnsinnovaties willen we zorgprofessionals en hun cliënten ondersteunen om zelfmanagement en vitaliteit te vergroten.
Werkpakket 1 ontwikkelt en voert onderzoek uit binnen drie thema’s:
- Technologie voor (secundaire) preventie
- Artificiële intelligentie voor zorgtechnologie (in ontwikkeling)
- eHealth voor thuisrevalidatie door co-creatie
Medical Delta
Medical Delta is een samenwerkingsverband tussen verschillende universiteiten en hogescholen, bedrijven en werkveld uit de provincie Zuid-Holland, waarbij in gezamenlijke onderzoeksprogramma’s met praktijkpartners gewerkt wordt aan technologische oplossingen voor duurzame zorg. In 2020 hebben de vier hogescholen samen met praktijkpartners, het bedrijfsleven en kennisinstellingen vier Medical Delta Living Labs gerealiseerd. Het kenniscluster draagt actief bij aan twee Medical Delta Living labs.

Medical Delta Living Lab Better In Better Out
Binnen Medical Delta Living Lab ‘Better In Better Out (BIBO)’ werken De Haagse Hogeschool, Hogeschool Rotterdam, HMC Antoniushove en het Universitair Kankercentrum Leiden-Den Haag samen met patiënten, bedrijven en zorgprofessionals. BIBO richt zich op het onderzoeken en ontwikkelen van eHealth toepassingen en technologieën die een sneller herstel en de levenskwaliteit van patiënten met (darm)kanker verbeteren.
BIBO voert praktijkgericht onderzoek uit naar gepersonaliseerde leefstijladviezen, gedurende het gehele oncologische behandeltraject. Daarnaast wordt er onderzocht hoe de implementatie van een multimodale aanpak in de zorgpraktijk ondersteund kan worden. Dit onderwerp is urgent omdat (mede door de vergrijzing) steeds meer mensen te maken krijgen met een vorm van kanker. De behandeling brengt risico op complicaties en leefstijlfactoren verkleinen of vergroten de risico's. Door een multimodaal leefstijlprogramma (met eventueel ondersteunende technologie) te ontwikkelen dragen wij bij aan een optimale situatie bij ziekenhuisopname en ook aan een optimaal herstel van volwassenen met kanker. Wij zijn sterk in praktijkgericht onderzoek met patiënten, naasten, zorgprofessionals en met leveranciers, waardoor onze prototypes goed geïmplementeerd kunnen worden.
We leveren onze bijdrage aan het opleiden van de professionals van de toekomst. Studenten van de Haagse Hogeschool en Hogeschool Rotterdam, werken in opdracht van BIBO samen in afstudeeropdrachten en studentopdrachten voor de minoren Oncologische zorg en Zorgtechnologie. Verpleegkundigen, diëtisten, zorgtechnologen en anderen werken aan vragen zoals ‘Wat is better in, better out in het perspectief van de patient?’ (afstudeeronderzoek HBO-V), ‘Hoe kan leefstijlverandering worden volgehouden?’ (minor Oncologie) en ‘Hoe kan leefstijlverandering op afstand worden gestimuleerd?’ (minor Oncologie).
Contact Assia Kraan - Living Lab Developer

Medical Delta Living Lab Integrative Medicine Technology
Binnen Medical Delta Living Lab ‘Integrative Medicine Technology’ werken Hogeschool Leiden en Hogeschool Rotterdam samen met verschillende universiteiten en praktijkpartners aan onderzoek naar gezondheidsvragen waar de reguliere geneeskunde nog onvoldoende (goede) oplossingen voor heeft. Hierbij kan gedacht worden aan veel voorkomende klachten bij chronische ziekten zoals pijn of aan de problematiek van de antibioticumresistentie.
Onderzoekslijn 1: Infectieziekten en antibioticaresistentie Het doel is om zoveel mogelijk natuurlijke middelen en behandelwijzen te testen op hun antimicrobiële werking. Hiertoe wordt door verschillende partners in samenwerking, technologie (door)ontwikkeld om werkzame plantenstoffen te identificeren en deze in vitro en ex vivo op hun antimicrobiële werking te testen. Daarnaast worden bestaande biomarkers gebruikt en nieuwe biomarkers ontwikkeld om effecten van therapie ook in vivo te meten. Ook wordt er gewerkt aan de ontwikkeling en implementatie van verschillende eHealth toepassingen voor natuurlijke middelen bij infectieziekten en koortsmanagement. Deze gaan een belangrijke rol spelen als keuzehulp en informatiesystemen op dit gebied voor zowel zorgprofessionals als patiënten.
Onderzoekslijn 2: Chronische ziekten en veel voorkomende klachten Onderzoek naar veelvoorkomende klachten zoals pijn en vermoeidheid. Deze klachten hebben vaak een aanhoudend karakter, zijn multifactorieel bepaald en, daardoor, moeilijk te diagnosticeren en te behandelen. Om de zorg voor mensen met dit type klacht te verbeteren worden de verschillende variabelen die een rol spelen bij deze klachten gemeten en de meetwaarden geïntegreerd in een eHealth platform. Dit (ook middels informatievoorziening) zorgt voor efficiëntere behandeling en meer zelfmanagement voor de patiënt. Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar potentiele aanvullende waarden van bestaande of nieuw te ontwikkelen biomarkers voor het objectief meten van bijvoorbeeld pijn, vermoeidheid maar ook voor het verbeteren van de diagnostiek met betrekking tot vitamine B12 deficiëntie.
Bij beide onderzoekslijnen zijn studenten betrokken van verschillende samenwerkende hogescholen en universiteiten. Op deze manier krijgen ze de kans om op zeer beroepsauthentieke wijze veel kennis en ervaring op te doen. Verder zal ook de kennis die dit onderzoek genereert worden ingebed in de curricula van de verschillende opleidingen.
Contact Eddy van der Linden - Living Lab Developer