Onderwijs
Studenten spelen een belangrijke rol binnen de lectoraten van het kenniscluster. Door samenwerking met het onderwijs kunnen onderzoeks- en ontwerpprojecten, middels estafette-opdrachten, gecontinueerd worden. Op deze manier kan meer onderzoek uitgevoerd worden, meer massa gecreëerd worden en meer impact geleverd worden; onze studenten zijn immers de professionals van de (nabije) toekomst. Door studenten actief te laten participeren in lopende, reële, praktijkgerichte projecten professionaliseren we studenten onder andere op het gebied van ontwerpgericht onderzoek en het vol trots presenteren van hun werk (zowel in artikelen, posters en filmpjes). Ook professionaliseren we docenten op het gebied van nieuwe technieken en zorgprocessen. Doordat lectoren, docenten en onderzoekers zelf ook participeren in de onderwijsprojecten leren ook zij van de studenten. We zijn voornamelijk actief betrokken bij het projectonderwijs, onder andere van honnoursstudenten, stagiaires en afstudeerders, en natuurlijk de minor Zorgtechnologie die mede-ontwikkeld is door het lectoraat Zorgtechnologie.
''Je werkt echt aan nuttige en maatschappelijk relevante dingen'' (student minor Zorgtechnologie)
Minor ZorgTechnologie
Sinds 2013 is de minor Zorgtechnologie het kloppend hart tussen het lectoraat Technische Innovatie in de Zorg van Kenniscentrum Zorginnovatie en verschillende instituten binnen Hogeschool Rotterdam (zorg, techniek en ICT). Studenten werken in de minor een half jaar interprofessioneel samen aan echte vraagstukken uit de zorg. Voor de praktijk, maar altijd in co-creatie mét de praktijk. Het doel is om een tastbare (technische) oplossing te ontwerpen voor een bestaand zorgprobleem. ‘Denk bij zorgtechnologie niet alleen aan high-tech oplossingen zoals een MRI scanner. Een slimme low-Tech oplossing zoals een spalk is ook zorgtechnologie’
Ons motto is: “Stop planning, Start prototyping!” (of op z’n Rotterdams: niet lulle maar bouwe, oftewel NLB). Typisch voor onze Zorgtechnologie-aanpak is een actieve werkhouding waarbij studenten zo snel mogelijk samen met
eindgebruikers (in co-creatie met bijvoorbeeld zorgverleners of zorggebruikers) prototypes (van een ontwerp, dienst of procedure) uitproberen en met het geleerde tot nieuwe ideeën en prototypes komen die wellicht echt in de praktijk terechtkomen. Om het gemaakte prototype te onderbouwen en om hun opgedane kennis te delen, doen studenten ontwerpgericht onderzoek.
Uiteraard hopen wij met de minor Zorgtechnologie en het werk van de studenten impact te hebben op de zorg en bestaande problemen op te lossen. Ook het leerproces van de individuele student is van belang. We geven studenten een mindset mee voor in het werkveld waarin samenwerken met andere disciplines vanzelfsprekend is als het over zorgtechnologie gaat en waarbij innovatieve oplossingen worden bedacht voor bestaande problemen. Wie weet hebben we dan op den duur geen minor Zorgtechnologie meer nodig.
In dit magazine vindt u een selectie van tien minorprojecten. Alle productvideo's kunt u op elke pagina van een minorproject vinden.
''… de samenwerking met de studenten was prettig. Ze zijn gemotiveerd en gedreven. Leuke groep die meedenkt en open staat voor ideeën. Ze zijn vindingrijk en doordenken hun stappen. Goed bezig!'' (verpleegkundige BovenIJ Ziekenhuis)
NLB'er van het jaar
Ieder jaar presenteren de studenten hun oplossingen voor het minorteam, de opdrachtgevers, onderwijsmanagers en directeuren van de deelnemende opleidingen en externe gasten tijdens het ‘ZorgTech’ symposium (ruim 120 bezoekers). We vinden het belangrijk om opgedane kennis te delen met het werkveld en niet alleen binnen Hogeschool Rotterdam te houden. Bovendien verkiezen we ieder jaar een student als NLB-er van het jaar: iemand die opvalt door uitzonderlijke resultaten, visie, inbreng, werklust, hulpvaardigheid aan andere projectteams, etc. We belonen hem/haar met een beker, kroon en eeuwige roem.
Afkortingen in dit magazine
BML Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek CA Career Academy CMGT Creative Media & Game Technologies ERG Ergotherapie HRBS Hogeschool Rotterdam Business School HRM Human Resource Management INF Informatica IPO Industrieel Product Ontwerpen KCZI Kenniscentrum Zorginnovatie LOG Logopedie MHV Medische Hulpverlening MTG Mens & Techniek, Gezondheidszorgtechnologie VPK Verpleegkunde WTB Werktuigbouwkunde ELE Elektrotechniek