Inleiding

Magazine van de WERKplaats Taal

16 docenten van 15 opleidingen of instituten van Hogeschool Rotterdam hebben zich dit jaar weer hard gemaakt voor taal. Eerst bij het project Taal en Studiesucces en vanaf januari 2020 de WERKplaats Taal. In deze werkplaats ontwikkelen en testen opleidingen en instituten onderwijsvormen om de professionele taalontwikkeling van studenten te stimuleren. De WERKplaats is net gestart, maar het belang van taal staat bij de hogeschool al langer op de agenda. Een goed taalniveau is voor studenten van het grootste belang. Kennis verwerven, creëren en overbrengen gaat immers via geschreven en gesproken taal. Taalvaardigheid is een noodzakelijke voorwaarde voor succes in de studie maar ook in de verdere loopbaan. Hogeschool Rotterdam hecht daarom grote waarde aan het verbeteren en waarborgen van taalvaardigheid.

Het werd een bijzonder jaar door de coronacrisis. Op 12 februari werd de opening van de WERKplaats Taal nog feestelijk gevierd, maar snel daarna sloten de schooldeuren. Experimenten zijn daardoor soms anders gelopen dan gepland en dat maakt ook dat we geen eindconferentie Hard/t voor taal hebben georganiseerd. Dit e-zine maakt dat hopelijk goed. We hopen met dit e-zine docenten en onderwijsmanagers te inspireren door te laten zien hoe opleidingen aan de slag zijn geweest met taalvaardigheid in het onderwijs. Zo lees je bijvoorbeeld hoe opleidingen hun docenten beginnen te professionaliseren in taalontwikkelend lesgeven in het Engels en Nederlands, hoe projectonderwijs en een taalleerlijn worden geïntegreerd en hoe opleidingen hun onderwijs op verschillen in taalvaardigheid inrichten en wat de succesfactoren (en valkuilen) zijn bij het uitwerken en implementeren van een taalspeerpunt.

Dat taal een belangrijke rol speelt op Hogeschool Rotterdam lees je ook in de taalervaringen van collega’s van de hogeschool. Uit hun ervaringen en uit onderzoek blijkt dat door studenten te helpen in hun taalontwikkeling je bijdraagt aan hun studiesucces. Daarom is het belangrijk om te kijken naar onze instromende eerstejaars. Daarover meer in de bijdragen over de aansluiting met het vo en mbo.

En ten slotte is er natuurlijk ook hogeschoolbrede taalondersteuning voor student én docent: in Taalloketten vind je alle informatie en vormen voor die ondersteuning.

We wensen je veel leesplezier en inspiratie. Wil je aan de slag met taal? Mail ons voor informatie over het aanvragen van een experiment bij de WERKplaats Taal.

Ellis Wertenbroek, Evelyne van der Neut en Tamar Israël (projectteam WERKplaats Taal)

Deel deze pagina: