“Ik voer gesprekken nu op een andere manier”

Op een zakelijke manier keek Zizi el Abtah naar veranderings- en reorganisatietrajecten binnen de Rabobank. Een soort olifant in een porseleinkast, zo omschrijft ze zichzelf in die tijd. Dat gebeurde tot tevredenheid van haar werkgever en haarzelf. Toch ging er wat knagen. Misschien door leeftijd? Ervaring? Ze ging steeds meer nadenken over de rol van mensen binnen zo’n veranderingsproces en de impact daarvan op de werkvloer. Bij de master Begeleidingskunde vond ze de antwoorden. Op zakelijk en persoonlijk vlak.

“Ik heb 18 jaar bij de Rabobank gewerkt. Ik ben daar echt onderaan de ladder begonnen. De laatste tien jaar was ik manager van diverse afdelingen en heb ik verschillende reorganisatietrajecten meegemaakt. Als je kijkt naar grote projecten die worden geïmplementeerd dan gaat dat vaak over efficiënter werken. Terwijl iedereen weet dat het over kostenreductie gaat en het meestal uitdraait op een reorganisatie. Welke impact het heeft op het personeel, heeft niet de eerste prioriteit. Ik zag dat effect wel op de werkvloer."

“Op een gegeven moment had ik behoefte aan meer verdieping. Niet zo zeer op procesniveau, maar meer op mensenniveau. Ik heb toen een voorstel ingediend bij het managementteam dat ik een stevige opleiding wilde volgen, met goede leerlijnen. En dat was Begeleidingskunde.”

Afstand nemen

Het stoplicht ging niet meteen op groen. Zizi heeft haar keuze voor Begeleidingskunde moeten verdedigen op directieniveau. De afdeling Learning and Development heeft de leerlijnen getoetst en uiteindelijk kreeg ze akkoord.

“Die opleiding is heel waardevol geweest, zowel voor mijzelf als zakelijk. Het heeft mij zoveel gebracht. Ik kan nu van een afstand naar veranderingsprocessen kijken. Waar het vaak mis gaat, is dat iedereen iets anders communiceert. Ondanks dat mensen hetzelfde belang hebben, handelen ze tegengesteld. Je moet dan even afstand nemen. Wat gebeurt hier? Niet als een kip zonder kop rond blijven rennen. Begeleidingskunde leert je om terug te halen waar het nou eigenlijk om gaat.”

Familieopstelling

En dat terwijl Zizi de opleiding in het begin een beetje zweverig vond, juist door termen als afstand nemen en stil staan. “Maar dat was mijn aanname. Uiteindelijk besefte ik dat je dat nodig hebt om verder te komen. Ieder mens is anders. Wij bestempelen al snel dingen als zweverig. Een mooi voorbeeld is de familieopstelling van Jürg Thölke. Tijdens zijn masterclass ging je zonder woorden te gebruiken vanuit zintuigen ervaren.” Lachend: “Toen wilde ik eigenlijk meteen opstappen. Wat moet ik hier nou mee? Ik houd van concrete zaken. Uiteraard bleef ik. Iemand had een probleem ingebracht en Jürg maakte een opstelling waar ik onderdeel van uitmaakte. Hij liet mij zien dat ik mezelf aan het verhullen was. Omdat ik in eerste instantie begon te lachen, hield ik iets van mezelf weg en ik oordeelde over een ander. Dat was een mooi inzicht.

“De opleiding heeft mij als mens veranderd. Hierdoor heb ik een andere band met mijn collega’s gekregen. Ik heb in het verleden keuzes moeten maken die impact hadden op mensen. Alleen zag ik toen niet altijd de impact. Dat is veranderd. Ik voer gesprekken nu op een andere manier. Ik leg uit waarom ik bepaalde beslissingen neem of moet nemen. Ik ga het gesprek aan. Begeleidingskunde heeft mij technieken gebracht om het te bespreken.”

Een andere mooie bijkomstigheid is dat de opleiding haar band met haar zusje heeft verbeterd. “Wij hebben jong onze ouders verloren. Door de pijn hadden we een moeizame relatie, ondanks dat we er altijd wel voor elkaar waren. Mijn zusje zag mij altijd als hard en zakelijk. Het was voor mij een soort overlevingsmechanisme om me zo op te stellen. Door de opleiding heb ik een transformatie doorgemaakt. Ik was namelijk ook te hard voor mezelf en ik ben een zachter mens geworden.”

Zaadje geplant

Inmiddels heeft Zizi de Rabobank vaarwel gezegd en is nu eigenaar van een reïntegratiebedrijf. “Ik heb een risico genomen, maar ik ben wel mijn hart achterna gegaan. Tijdens Begeleidingskunde was ik nog meer bezig met werken vanuit passie. Er is toen een zaadje geplant dat ik een andere kant op wilde. Heel spannend, want ik ben op mijn 22ste gestart bij de Rabobank. Ik heb daar een fantastische tijd gehad en er een mooie carrière opgebouwd. Bij mijn onderzoeken voor Begeleidingskunde heb ik mijn collega’s betrokken. Ik ben met een goed gevoel weggegaan. Ook heeft de Rabobank mijn bedrijf gefinancierd. Daar ben ik ze nog steeds dankbaar voor.

“De opleiding is best duur, maar het is het alles waard. Ik heb veel geleerd van de lectoren die erbij betrokken zijn. Maar ook van het soort onderzoeken, zoals het empirisch-fenomenologisch onderzoek. Je handelt vanuit gevoel, maar je leert dat talig te onderbouwen. Daar heb je zoveel profijt van.”

Zizi El Abtah (47) Master afgerond: 2014 Opleidingsachtergrond: HEAO en Bedrijfspsychologie Functie toen en nu: Toen ik de master begon werkte ik bij de Rabobank. Nu ben ik actief met De Stip, mijn re-integratiebedrijf en interim opdrachten binnen de overheidssector.

“Begeleidings-kunde is heel waardevol geweest, voor mijzelf en zakelijk”

Lees ook de andere interviews