Onderzoek in de praktijk

Onderzoek biedt bedrijven inzichten en kansen


Hoe weet je als bedrijf of je de juiste keuzes maakt en voorbereid bent op de toekomst? Praktijkgericht onderzoek maakt zichtbaar waar ruimte zit voor verbetering en geeft tools voor innovatie. Met onderzoek leveren we een bijdrage aan de vernieuwing van de bedrijven, verzamelen we inzichten over de ontwikkeling van het mkb en bieden we onze studenten de mogelijkheid kennis op te doen in de praktijk.

Klik op een dimensie om de bijbehorende video te bekijken:

Soft Control Scan en Toolkit gelanceerd

Het mkb in control met Soft Controls

Het onderzoeksteam Soft Controls heeft tijdens een congres op 3 oktober de Soft Control Scan en Toolkit officieel gelanceerd. De scan stelt mkb-ondernemingen in staat om de mate waarin zij in soft control zijn te meten en biedt hen oplossingsrichtingen zich hierin te verbeteren.

De Soft Control Scan brengt in kaart in hoeverre een bedrijf op dit moment ‘in soft control is’. Soft controls zijn sturings- en beheersingsmaatregelen die erop gericht zijn om een gewenste cultuur bij medewerkers en het management te bevorderen. Deze maatregelen zijn, in tegenstelling tot regels, procedures en richtlijnen, de zogenoemde hard controls, lastig te concretiseren en te meten.

Om deze reden hebben Hogeschool Rotterdam en Hogeschool van Amsterdam, met behulp van een RAAK-mkb regeling van Regieorgaan SIA, een scan ontwikkeld die in kaart brengt in hoeverre een bedrijf of organisatie ‘in soft control is’ op het gebied van 5 dimensies: vertrouwen, ethisch handelen & integriteit, betrokkenheid, motivatie en zelfsturend handelen. Dit geeft inzicht in waar verbetermogelijkheden liggen voor een bedrijf.

Get Smart Verbeteren dynamisch innovatievermogen van het mkb

In het RAAK-mkb-project Get Smart onderzoeken ondernemers samen met onderzoekers, docenten en studenten hoe zij hun innovatievermogen kunnen verbeteren om radicale innovatie-ideeën in het kader van Smart Industry (nog beter) te identificeren, te ontwikkelen en te vermarkten. We brachten een bezoek aan twee bedrijfspartners en vroegen hen waarom zij deelnemen aan het onderzoek Get Smart.

Bekijk hier de video's:

Publicaties

Download onze publicaties

Fashion and sustainable consumption

Hoe kunnen we consumenten overtuigen om duurzamere inkoopmethoden aan te nemen (bijvoorbeeld minder kopen, duurzame artikelen kopen of kiezen voor duurzame merken) als het gaat om modeproducten?

Dutch sea container trucking

In dit rapport staat de vraag centraal hoe ondernemingen die zeecontainers van en naar de haven van Rotterdam vervoeren over de weg zich moeten voorbereiden op de bedrijfsomgeving in 2025.

Maritieme supply blockchain

Een verkenning voor handelsbedrijven binnen de keten van scheepsbevoorrading (ship supply) in Nederland om samenwerking binnen de keten mogelijk te bevorderen met blockchain technologie en de sector meer financieel gezond en duurzamer te maken.

Innovatiedinner


Het innovatiedinner is er voor de mkb-ondernemer die samen met andere ondernemers het gesprek aan wil gaan om inspiratie op te doen voor de volgende stap in de ontwikkeling van zijn of haar bedrijf.

Deel deze pagina: