Voorwoord

We kunnen als Hogeschool Rotterdam met trots terugkijken op de in 2019 behaalde resultaten met ons praktijkgericht onderzoek.

Minister Van Engelshoven reikte op 12 november de allereerste Deltapremie uit: onze lector AnneLoes van Staa was één van de winnaars!
De Deltapremie is een nieuwe toonaangevende onderzoeksprijs gericht op praktijkgericht onderzoek door lectoren. Het is een gezamenlijk initiatief van Vereniging Hogescholen en Regieorgaan SIA en wordt tweejaarlijks uitgereikt. De premie bedraagt maar liefst € 500.000,-.

De beoordelingscommissie was onder de indruk van
de kwaliteit van de voordrachten: onze lector van het eerste uur AnneLoes van Staa en daarnaast Mark Mobach van de Hanzehogeschool.
De commissie gaf aan dat de kwaliteit van de voordrachten een duidelijke indicatie is van de ontwikkeling van praktijkgericht onderzoek de afgelopen twee decennia. Het laat zien waar praktijk en onderzoek op innovatieve en impactvolle wijze kunnen samenkomen en doorwerken in de maatschappij.

In haar speech bedankte AnneLoes de founding fathers Ferdinand Mertens en Frans Leijnse voor hun pionierswerk voor de inrichting van
de lectorfunctie in het hoger beroepsonderwijs. Op de voor haar zo herkenbare wijze riep AnneLoes op tot ‘ongehoorzaamheid’ want als lector moet je wel tegen een stootje kunnen. Behalve dat je als lector goed moet zijn, vergt het ook een sterke en volwassen onderzoeksinfrastructuur en daar hebben we volgens AnneLoes in Nederland, als het gaat om praktijkgericht onderzoek, nog een hele weg te gaan. In het artikel dat AnneLoes en Mark schreven voor het recente nummer van TH&MA Hoger Onderwijs gaan zij hier nader op in.

Dat Hogeschool Rotterdam de afgelopen tijd veel heeft geïnvesteerd in
het creëren van een sterke en volwassen onderzoeksinfrastructuur blijkt ook uit de positieve visitaties die kenniscentra Talentontwikkeling en Creating 010 doorlopen hebben.
De visitatiecommissie gaf aan een zeer positief beeld te hebben gekregen van de kwaliteit van het onderzoek en van de productiviteit van Kenniscentrum Talentontwikkeling. ‘Een flink aantal projecten, zeker
de ‘parel’-projecten zijn zeer innovatief.’ Kenniscentrum Creating 010 is volgens de commissie bijzonder goed gepositioneerd om de onderzoekswereld te verbinden met de overheid en het midden- en kleinbedrijf waarmee het een belangrijke bijdrage kan leveren aan
het ‘maatschappelijk verdienvermogen’ van Nederland.

Naast het aantrekken van een groot aantal docenten, is Hogeschool Rotterdam erin geslaagd nieuwe lectoren aan zich te binden. In 2019 zijn negen nieuwe lectoren gestart bij de verschillende kenniscentra.

Daarbij zijn we vooral trots op de achtergrond van onze nieuwe lectoren en
de bijbehorende nieuwe domeinen:

- Jelle van Baardewijk, lector Bedrijfsethiek bij Kenniscentrum Business Innovation;
- Walter Baets, lector Values Based Leadership bij Kenniscentrum Business Innovation;
- Martine van den Boomen, lector Assetmanagement bij Kenniscentrum Duurzame Havenstad;
- Marieke Groot, lector Person & Family Centred Care bij Kenniscentrum Zorginnovatie;
- Sander Hilberink, lector Ondersteuningsbehoeften: Levenslang & Levensbreed bij Kenniscentrum Zorginnovatie;
- Ageeth Rosman, lector Audit en Registratie bij Kenniscentrum Zorginnovatie;
- Lennard Voogt, lector Complexe Pijn bij Kenniscentrum Zorginnovatie;
- Erica Witkamp, lector Zorg om Naasten bij Kenniscentrum Zorginnovatie;
- Annie Yang, lector Digital Business bij Kenniscentrum Business Innovation.

Hogeschool Rotterdam zet in op het verder uitbouwen en versterken van
de onderzoeksinfrastructuur door, naast promotievouchers, vanaf 2019 ook postdocvouchers te verstrekken. Een postdocvoucher geeft gepromoveerde docenten de mogelijkheid om zich twee jaar lang twee dagen per week verder te ontwikkelen tot zelfstandig, volwaardig gekwalificeerd praktijkgericht onderzoeker voor (senior-)onderzoekstaken binnen één van de kenniscentra.
In 2019 zijn de eerste toegekend aan:
- Ginger Coons van Willem de Kooning Academie;
- Rob van der Willigen van Instituut voor Communicatie, Media en Informatietechnologie.

Dat alles bij elkaar zorgt voor een jaar vol hoogtepunten op het gebied van praktijk.

Zakia Guernina, Lid College van Bestuur