Interview met Anton Duisterwinkel


"Juist in tijden van crisis is bewustwording en nadenken over innovatie van groot belang."

Anton Duisterwinkel is werkzaam bij InnovationQuarter, de ontwikkelingsmaatschappij van Zuid-Holland. Het doel van InnovationQuarter is de economie in Zuid-holland te versterken. InnovationQuarter brengt de juiste mensen samen om innovaties te versnellen en nieuwe business te realiseren. Anton doet dit door te kijken naar de maak industrie, en dan vooral de high-tech maakindustrie.

Daarnaast is hij programmamanager van SMITZH (Smart Manufacturing Industriële Toepassing Zuid-Holland) en is hij bestuurslid bij HI (Holland Instrumentation), hét high tech netwerkplatform van west-nederland. In het project Get Smart speelt hij een belangrijke rol binnen de stuurgroep.

Kunt u met ons delen welke bijdrage u levert in het project Get Smart? SMITZH en het project Get Smart sluiten goed op elkaar aan. In beide projecten is het doel ondernemers op weg te helpen én te leren welke methodieken en hulpmiddelen in de praktijk waardevol blijken te zijn. In mijn rol als lid van de stuurgroep kan ik namens InnovationQuarter samenwerking en kennisuitwisseling tussen de twee projecten organiseren en garanderen. Ik review de resultaten van de studentengroepen en geef hierover advies aan de studenten, ondernemers en aan de projectgroep. Hoe ervaart u de samenwerking met de projectgroep? De groepsleden in het project hebben een behoorlijke deskundigheid en zijn open minded. Het is fijn om met ze samen te werken. Ik ervaar de bijeenkomsten als goed georganiseerd en plezierig. Er hangt altijd een aangename sfeer. Het is wel intensief omdat je op één dag veel studenten en ondernemers spreekt met ieder hun eigen verhaal.

Anton Duisterwinkel Senior Business Developer Smart Industry InnovationQuarter
"Verandering is niet makkelijk, maar het is wel noodzakelijk om een bedrijf op die manier toekomstbestendig te maken. "

Anton Duisterwinkel

Hoe ervaart u de samenwerking met de ondernemer? Die is altijd heel leerzaam. Van elk gesprek met een ondernemer leer ik weer nieuwe dingen. We hebben ongelofelijk veel verschillende mkb-bedrijven in de regio. Het is waardevol om inzicht te krijgen in deze bedrijven. Welke producten ze verkopen, in welke keten ze zitten en wie hun klanten zijn. Het is interessant om te zien hoe alle ondernemers in deze verschillende branches een eigen manier hebben om alles zo goed mogelijk te organiseren. De meeste zijn hier ook behoorlijk succesvol in, maar realiseren zich ook dat ze zich voortdurend moeten aanpassen. Ik sluit me dan ook volledig aan bij de volgende uitspraak: ‘Een onderneming is voortdurend je onderneming aanpassen, want de omgeving verandert.’ Kan een project als Get Smart van toegevoegde waarde zijn in tijden van de corona crisis? Los van de crisis hebben de ondernemers baat bij het nadenken over digitalisering. Het is een must dat ondernemers aan de slag gaan met wat innovatie kan betekenen voor zijn of haar bedrijf. Juist in tijden van crisis is bewustwording en nadenken over innovatie van groot belang. Klanten krijgen andere behoeften en wensen evenals werknemers, maar ook de technologie verandert.

Welke inzichten kunt u op dit moment ontlenen aan het lopende onderzoek? Samen met een aantal andere mensen sta ik aan de wieg van SMITZH, een groot project met een vergelijkbare doelstelling als Get Smart. Deze projecten versterken elkaar. In beide projecten komt duidelijk naar voren dat het belangrijk is om de individuele ondernemer te benaderen en ermee in gesprek te gaan. Vanuit de belevingswereld en situatie vanuit een specifieke ondernemer moet dan verder worden nagedacht over de volgende logische stap op het gebied van digitalisering. Dit is mijn inziens de belangrijkste weg. We zien dat collectieve benadering ertoe leidt dat de ondernemers het belang inzien van innovatie. Individuele benadering zorgt voor het zetten van de eerste stap richting innovatie. Verandering is niet makkelijk, maar het is wel noodzakelijk om een bedrijf op die manier toekomstbestendig te maken.

Hoe denkt u over de samenhang tussen onderwijs, onderzoek en ondernemers? De toegevoegde waarde voor het onderwijs en de studenten die participeren in het Get Smart project is zeker aanwezig. Zij leren ongelofelijk veel over hoe bedrijven in elkaar zitten en hoe ze werken. De studenten leren veel op het gebied van smart industry en zien wat er in een korte tijd organisatorisch en technologisch mogelijk is.

De meerwaarde voor de ondernemers is de aandacht voor smart industry binnen het bedrijf nu de studenten daar rondlopen. De studenten zorgen ervoor dat de beweging ingezet wordt. Het is nu aan de ondernemers om dit ook door te zetten.

Tot slot Graag wil ik grote waardering uitspreken voor de Hogeschool Rotterdam, Kenniscentrum Business Innovation, die deze projecten initieert met ondernemers. Ik moedig ze aan om dit te blijven doen.

Deel deze pagina