Kwetsbaarheid


Is er in ons onderwijs en in onze samenleving wel oor en ruimte voor de kwetsbare kanten van het leven? Wat hebben studenten, docenten en professionals in de praktijk nodig om ervoor te zorgen dat iedereen kan meedoen in het dagelijks leven, werk en onderwijs? In ontwikkelprojecten zoekt Talentontwikkeling naar antwoorden op deze vragen.

"Deze jongeren houden ons een spiegel van gelijkwaardigheid voor."

Project Koplopers eye-opener voor velen

Zorgen dat jongeren die leven met psychische kwetsbaarheid succesvol kunnen meedoen in het onderwijs, de zorg en op de arbeidsmarkt. Dat is het doel van Koplopers, een project van de Rotterdamse Academische Werkplaats ST-RAW en de Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid. Bijzonder aan het project is de actieve rol van jongeren met psychische problemen. Een jongerenteam van ervaringsdeskundigen met diverse achtergronden brengt knelpunten en succesfactoren van de participatie in kaart. Waarom verlaten jongeren met psychische problemen voortijdig het onderwijs? Wat valt te leren van goede voorbeelden? Het jongerenteam gaat in gesprek met professionals en leeftijdsgenoten bij instellingen zoals het jongerenloket, het wijkteam en school. Zo bespreken zij wederzijdse vooroordelen en stigma’s en ondernemen ze gezamenlijk actie om knelpunten in participatie op te lossen.

Thaisja Stuart Student van het jaar 2019

Profielen organiseert deze verkiezing in 2019 voor het eerst om opvallende hogeschoolstudenten in het zonnetje te zetten.

Thaisja is student van het jaar 2019 geworden van Hogeschool Rotterdam. 'Ik kan met trots zeggen dat het me ondanks alle tegenslagen wel gelukt is om in het vierde jaar van de opleiding te komen. Ik voelde me alleen, was vermoeid en kon niet uit mijn bed komen. Ik wist eigenlijk niet wat me overkwam.' Thaisja is ook betrokken als lid van het jongerenteam aan ons ontwikkelproject Koplopers.

''Ik wil geen hulp, maar hoop verlenen''

Afstuderen op een onderzoeksthema van het kenniscentrum

Als onderdeel van de afronding van hun afstuderen, presenteren alle studenten jaar uit jaar vier van de opleiding Social Work hun (concept) eindwerken (beroepsproducten) aan professionals, onderzoekers, studenten en eventueel andere relevante stakeholders of geïnteresseerden.

Om deze studenten het podium te geven wat zij verdienen, organiseerde de opleiding Social Work in samenwerking met Kenniscentrum Talentontwikkeling, Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie en relevante partners uit het werkveld (de LWG partners) hiervoor het eerste Kennisfestival Social Work.

Tijdens verschillende bijeenkomsten staan studenten en hun eindwerken in de spotlights.

In deze presentatie laten studenten zien:

  • Wat het vernieuwende karakter is van hun beroepsproduct;
  • Wat de meerwaarde is voor de praktijk;
  • Wat de onderbouwing is;
  • Wat aandachtspunten zijn.

In de presentatie zoeken zij de kritische dialoog op met relevante partijen en verzamelen zij feedback op hun beroepsproduct die zij in de definitieve versie van het beroepsproduct verwerken. Het kenniscentrum brengt onderzoeksthema's in en begeleidt, beoordeelt en adviseert studenten en docenten van de opleiding.

Publicaties

image

Wat werkt tegen eenzaamheid?

Inspiratie, kennis en bewustwording is gebundeld in het nieuwe magazine van de Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid; Werkwijzen en leeropbrengsten om eenzaamheid tegen te gaan en verbondenheid en veerkracht te vergroten.

Yin en yang in het sociaal domein

Casuïstiekbundel over het samenspel tussen informeel-formeel. De Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zdui maakt zo complexe en leerrijke verhalen overdraagbaar voor het onderwijs. Elke casus is gebaseerd op de dagelijkse praktijk.

Don’t worry, be happy: de belofte van geluk en succes

Is er in ons onderwijs en in onze samenleving wel oor en ruimte voor de kwetsbare kanten van het leven? Een positief klimaat op school waarbij psychische pijn en psychisch ongeluk niet als een individuele afwijking wordt gezien, maar als een onderdeel van het gewone leven, is van belang.

Betrokken lectoren:

Opgroeien in de Stad

Maatschappelijke Zorg

Deel deze pagina: