Onderwijsontwikkeling


We willen studenten blijven opleiden voor de wereld van morgen. Dat vraagt om onderwijs dat kwalitatief hoogwaardig is en voortdurend inspeelt op veranderingen. Continue blijven leren en verbeteren zijn noodzakelijke vaardigheden voor docenten om studenten te kunnen opleiden tot professionals.

Laboratorium voor onderwijsvernieuwing

De WERKplaats Onderwijsleertechnologie (WOLT) is een laboratorium voor het ontwikkelen en toepassen van nieuwe onderwijsvormen waarin ICT-toepassingen een grote meerwaarde bieden voor de kwaliteit van het onderwijs.

Docenten en ondersteuning verbinden

WOLT vormt een verbindend element tussen docenten die hun onderwijs willen vernieuwen, de diensten die docenten daarbij ondersteunen, aanbieders van onderwijstechnologie, en het lectoraat Digitale Didactiek. Docenten kunnen via een voucher zelf aan de slag met een onderwerp dat speelt binnen hun opleiding. In 2018 zijn er acht projecten gestart.

"Als lerarenopleider ben je continue bezig om de dubbelslag te maken: het onderwijs wat je verzorgt, moet voldoen aan de criteria die je van studenten verwacht. Daarom was het zo leuk om het onderwijs ook te ontwikkelen samen met de studenten uit het 4ejaar. Zij wisten hoe het eerder was en dachten mee over hoe het onderwijs moest worden. De uren (met dank aan deWOLT-voucher stelden ons in staat om uitgebreid tijd te besteden aan het onderwijs. En onderwijs ontwikkelen met een collega die je stimuleert om buiten de kaders te denken, dat werkt enorm mee!"

This video has been disabled until you accept marketing cookies. Manage your preferences here or directly accept targeting cookies.

Officiële status voor Opleidingsschool BOSS po

Beter Opleiden in Samenhang en Synergie

150 Studenten worden jaarlijks opgeleid tot grootstedelijke professionals voor de klas. Dat doen we met elkaar in de Opleidingsschool Boss po: schoolbesturen BOOR, Wijzer in Opvang en Onderwijs, OZHW en PRIMO, en de Pabo en Kenniscentrum Talentontwikkeling van Hogeschool Rotterdam.

In samenhang opleiden betekent dat praktijk en theorie, en opleiding en werkvloer, nauw aan elkaar gerelateerd worden. We leiden op in synergie: we vullen elkaar aan, leren van elkaar, zodat het samen opleiden een duidelijke meerwaarde heeft voor alle betrokkenen.

Samen opleiden betekent dat iedereen leert: door te laten zien hoe het beroep van leraar eruit ziet en door te expliciteren wat we waarom doen, reflecteren we voortdurend op ons eigen handelen en scherpen we het aan. Dat zorgt voor een sfeer waarin we van en met elkaar leren.

In juli 2019 werd bekend gemaakt dat Opleidingsschool door OCW en de NVAO officeel is geaccrediteerd.

"Onderzoek is onze vernieuwingsmotor"

Zakia Guernina over onderzoek aan Hogeschool Rotterdam

Goed onderwijs en onderzoek zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. En dan niet onderzoeken om het onderzoeken, maar omdat het impact heeft. Impact op de samenleving, waar talloze vraagstukken spelen waarmee studenten van Hogeschool Rotterdam aan de slag gaan. Wij willen onderwijs bieden dat vanuit de Rotterdamse context wordt gevormd. Dat kunnen we alleen maar doen als ons onderwijs continu blijft aansluiten op die context. Dan heb je onderzoek nodig om het onderwijs te kunnen vernieuwen. Onderzoek is onze vernieuwingsmotor. Bij de hogeschool staat praktijkgericht onderzoek altijd in verbinding met het onderwijs en de relevante beroepspraktijk.

Publicaties

image

Rol van onderzoek bij onderwijstechnologie

Hoe kan onderzoek de integratie van onderwijstechnologie in het HO ondersteunen? Lector Fleur Prinsen deelt haar expertise via Linkedin.

WOLT - projecten

Er zijn sinds de start tal van voucherprojecten gestart. In dit overzicht zie je waar docenten van Hogeschool Rotterdam mee bezig zijn tijdens het ontwikkelen van hun onderwijs.

Flexibel en blended onderwijs

De pluriforme populatie studenten was één van de aanleidingen om het deeltijdonderwijs van Hogeschool Rotterdam de Lerarenopleidingen talen (Frans, Nederlands, Engels en Duits) te flexibiliseren.

Betrokken lectoren:

Digitale Didactiek

Deel deze pagina: