School en thuis


Hoe kunnen we leraren en sociale professionals ondersteunen in het samenwerken met ouders en hoe kunnen professionals de opvoedkracht van ouders helpen versterken, ook als de afstand tot die ouders groot is? Op die vragen probeert Kenniscentrum Talentontwikkeling antwoord te geven.

Ouders en huiswerk

Interview met Ragnar Dienske Docent Social work & Onderzoeker ouders en huiswerk

Ragnar doet een promotieonderzoek 'Ouders en Huiswerk' waarin hij samen met leraren van basis en voortgezet onderwijs en docenten aan de pabo en lerarenopleidingen thuisopdrachten ontwerpt, uitprobeert en test.

In dit onderzoek proberen we door het ontwerpen, implementeren en testen van interactieve thuisopdrachten -die ouders en leerlingen samen doen- om de betrokkenheid van ouders bij het leren van hun kind thuis te vergroten. We baseren ons bij het ontwerpen van de opdrachten op een concept dat in de V.S. al succesvol is gebleken.

De opdrachten worden uitgezet in Rotterdam, Amsterdam, Almere en Groningen om te kijken of in de Nederlandse context vergelijkbare resultaten worden bereikt.

Kansenongelijkheid

Ik doe mee aan het onderzoek omdat Kansenongelijkheid in het onderwijs nog steeds aan de orde van de dag is. Sociale gelijkheid is een groot goed en daar draag ik graag een steentje aan bij. De betrokkenheid van ouders thuis bij het leren van hun kind heeft een positieve invloed op de schoolprestaties van deze kinderen. Ouders die echter minder ervaring hebben in het formele onderwijs vinden het soms lastig om met hun kinderen over school te praten. Met de thuisopdrachten die wij aan het ontwikkelen proberen we deze drempel te verlagen.

Hoofdonderzoeker

Mijn rol binnen het project is hoofdonderzoeker. Het is mijn verantwoordelijkheid om te zorgen dat er goede opdrachten komen en onderzoek te doen naar én hoe deze van invloed zijn op hoe leerlingen en ouders praten over leren. In dit onderzoek word ik begeleid door Mariëtte Lusse en Eddie Denessen ( professor aan de Universiteit Leiden)

Onderzoek door heel Nederland

We hebben in Rotterdam zes opdrachten voor primair (groep 7) en zes opdrachten voor voortgezet onderwijs (klas 2) ontwikkeld. Deze opdrachten zijn in het afgelopen halfjaar uitgezet in Rotterdam. Nu gaan we in Rotterdam de nameting doen en beginnen Almere, Groningen en Amsterdam met het ontwikkelen van 2 opdrachten geschiedenis, 2 opdrachten nederlands en 2 opdrachten rekenen/wiskunde voor de groepen 8 en klassen 2. Volgend schooljaar gaan we het gehele pakket opdrachten in alle steden de opdrachten testen.


"Onderzoek is een mooie manier om de praktijk te verbeteren en kan het onderwijs van belangrijke inzichten voorzien"

Alliantie kinderarmoede van start

Meer dan 100 partners hebben in 2019 het convenant ondertekend waarmee ze beloven om een actieve en concrete bijdrage te leveren aan het gezamenlijke doel: de effecten van kinderarmoede tegengaan.

Lector Mariette Lusse van Kenniscentrum Talentontwikkeling ontwikkelt met gemeenten, scholen, ouders en leerlingen een nieuwe werkwijze voor scholen om om te gaan met gezinnen in armoede. Het is van belang om vanuit scholen expliciet aandacht te hebben voor het omgaan met gezinnen die in armoede verkeren. Er is behoefte aan bouwstenen voor beleid en concrete handvatten voor scholen, schoolbesturen en voor sociale- en lerarenopleidingen in het signaleren en steunen van gezinnen die in armoede verkeren.

This video has been disabled until you accept marketing cookies. Manage your preferences here or directly accept targeting cookies.

Publicaties

image

Aan de slag met loopbaanontwikkeling op de basisschool

Handreiking met praktische handvatten voor basisscholen die de samenwerking met ouders over de begeleiding van de loopbaanontwikkeling van de leerlingen willen verbeteren.

Succesfactoren voor het verbinden van school en thuis

Boek van lector Mariette Lusse met tips voor het faciliteren van ouders, zodat zij hun kinderen daadwerkelijk kunnen ondersteunen bij het leren en het maken van schoolloopbaankeuzes.

School–family partnership procedures in urban secondary education

School–family partnerships may contribute to students’ academic achievement. This is particularly relevant at schools in urban neighborhoods where children are at greater risk of educational disadvantages.

Betrokken lector:

Samenwerken met ouders

Deel deze pagina: