Circular Economy

Samen verduurzamen


Grondstoffen en energie worden steeds schaarser. Het is zaak dat bedrijven hun ‘resource efficiency’ verbeteren en duurzamer gaan produceren. In de onderzoekslijn circular economy richten wij ons op nieuwe economische en bedrijfskundige kennis voor het stroomlijnen van productieketens, het opzetten van nieuwe waarderingsmodellen voor reststromen en het uitdenken van circulaire bedrijfsmodellen.

3 - 2 - 1

Hoofdstuk in boek ‘Incorporating Sustainability in Management Education’

Nee, we gaan niet aftellen voor een lancering! Het is het begin van een hoofdstuktitel in een nieuw gepubliceerd boek: ‘Incorporating Sustainability in Management Education’. Het hoofdstuk heeft als titel: ‘Three Faculty, Two Business Schools, One Goal’. Het rapport is het succesvolle resultaat van de samenwerking tussen Kenniscentrum Business Innovation en het Doughty Centre for Corporate Responsibility van Cranfield University.

Het hoofdstuk is geschreven door (oud) lector Ron Ainsbury, docent bij RBS Saulius Buivys en Emeritus Professor David Grayson van de Cranfield School of Management (UK). Het beschrijft de ontwikkeling van drie tools (7 Steps, Jigsaw Target en Stages of Maturity (SOMAT)) en verklaart de evolutie in hun gebruik als integratie model. Het model is toegepast in het onderwijs in het vak Business Responsibility and Sustainability aan de Cranfield School of Management en Hogeschool Rotterdam.

Toepassing binnen het onderwijs

Studenten van Hogeschool Rotterdam hebben de tool toegepast om 120 bedrijven, uit 20 verschillende landen, te analyseren. Alle onderzochte bedrijven gaven positieve feedback op de resultaten en aanbevelingen van de studenten.


Momenteel werken studenten van de master Consultancy and Entrepreneurship verder aan het model. Zij onderzoeken daarbij diverse bedrijven uit de drankindustrie. Na het voltooien van hun individuele opdracht, werken de studenten verder in kleine groepen. Samen onderzoeken zij mogelijkheden waarop bedrijven binnen de sector met elkaar kunnen samenwerken om op lossingen te vinden voor belangrijke milieu-, sociale en overheidskwesties. Zo testen ze hun creativiteit, innovatie en begrip voor samenwerking.

Fieldlab Circular Economy

Binnen een fieldlab bundelen onderwijs, onderzoek en werkveld hun krachten om samen oplossingen te verzinnen voor in de praktijk spelende vraagstukken. Binnen de Fieldlab Circular Economy deden de studenten onderzoek naar vraagstukken rondom circular economy. De bevindingen presenteerden zij door middel van een poster. Bekijk hier enkele onderzoeksposters.

ROYAL IHC

Hoe verschilt de impact van traditionele mijning ten opzichte van natte mijnbouw?

BLUE CITY

Promotie van het Plastic Playground Festival zonder gebruik te maken van plastic.

HALFWEG

Onderzoek naar het verduurzamen van industrieel park Halfweg-Molenwaterring.

Lectoren & onderzoekers

Deel deze pagina: