Openbare lessen


Lectoren Marieke Groot (Persoonsgerichte (Palliatieve) Zorg), Erica Witkamp (Zorg om Naasten) en Lennard Voogt (Complexe Pijn) presenteerden tijdens hun openbare les het onderzoeksprogramma voor de komende jaren

Door de maatregelen rondom COIVD-19 waren de openbare lessen dit jaar via een livestream te volgen. Hieronder meer informatie over de thema's van de openbare lessen en links naar de video's en publicaties.

Openbare les zorg om naasten

Erica Witkamp

Zorgen voor een ander vraagt vaak veel van naasten. Het knelt met de eigen activiteiten en zij ervaren verdriet of pijn vanwege de aandoening van de patiënt. Omdat het draait om de patiënt cijferen naasten zichzelf meestal weg. Met als gevolg dat veel naasten een risico lopen op overbelasting. Ook wordt er verwacht dat naasten van alles doen, maar ze worden nauwelijks echt betrokken bij zorg, behandelingen en beslissingen. Erica Witkamp laat zien dat verbetering nodig en mogelijk is en hoe ze met het lectoraat hieraan zal bijdragen.

Openbare les persoonsgerichte (palliatieve) zorg

Marieke Groot

Gezien worden als mens en niet als ziek(t)e is van groot belang als we in contact zijn met professionals. Toch ligt de focus nog altijd op de professionele zorg en welzijn. Het centraal stellen van wat een persoon nodig heeft om zich gezond en gelukkig te voelen schiet er helaas vaak bij in. Marieke Groot vertelt in de video van haar openbare les over hoe zij een bijdrage gaat leveren aan het daadwerkelijk persoonsgericht werken in zorg en welzijn.

Openbare les complexe pijn

Lennard Voogt

Pijn is normaal en een noodzakelijk onderdeel van ons leven. We stoten ons hoofd, snijden per ongeluk in onze vinger of voelen de spierpijn na het sporten. Maar wat als de lichamelijke schade herstelt is en de pijn toch aanwezig blijft? Deze vorm van pijn is complex, ingrijpend, en moeilijk te behandelen. Lennard Voogt laat in zijn openbare les zien hoe hij met zijn lectoraat de zorg voor mensen met een vorm van complexe pijn wil verbeteren.

Save the date

28 januari 2021

Ondersteuningsbehoeften: Levenslang & Levensbreed. Openbare les Sander Hilberink

13 april 2021

Audit en Registratie, in het bijzonder in de perinatale zorg. Openbare les Ageeth Rosman

Deel deze pagina: