Artikelenreeks: docent/student van vo en ho aan het woord

Oktober

Studenten aan het woord: Persoonlijk contact is nu extra belangrijk

Oprechte belangstelling en goede communicatie. Voor Elsa van Binsbergen (Pabo, Thomas More Hogeschool) en Julia Kruit (Geneeskunde, Erasmus Universiteit) waren dat essentiële factoren voor een succesvolle start.

Beide eerstejaars zijn dik tevreden over de aansluiting met het voortgezet onderwijs, ook al is hun studie nu grotendeels online. “Ik voel me volledig thuis”, zegt Elsa.

November

Vo-docent aan het woord: Meer houvast voor begeleiding profielwerkstuk

Heldere checklists, waar docenten als scholieren mee uit de voeten kunnen. Biologie-docent Arjan Bijleveld van het Develstein College in Zwijndrecht is blij met de handvatten voor het profielwerkstuk.

De docentenhandleiding van het samenwerkingsverband vo-ho geeft docenten houvast om leerlingen per fase te begeleiden bij hun profielwerkstuk. Aan de hand hiervan heeft het DevelsteinCollege zijn eigen handleiding gemaakt. Kort en bondig, want de eigen handleiding is ook bedoeld voor leerlingen.

December

Vo-docent aan het woord: Betere mentorgesprekken over studiekeuze

Mentoren staan vaak dichter bij leerlingen dan de decaan. Daardoor kunnen zij leerlingen makkelijker begeleiden bij de studiekeuze. Docent Tim Schipper deed mee aan de mentortraining ‘Studeren in het hoger onderwijs’ vanuit het samenwerkingsverband vo-ho.

De meeste leerlingen van Tim Schipper (docent geschiedenis op het VAVO Rijnmond College) willen maar één ding: hun diploma halen en doorstromen. Als mentor wil hij ze daarbij graag begeleiden. “Hoe beter de leerling weet wat hij als vervolgopleiding gaat doen, hoe gemotiveerder hij is om het examen te halen. Nogal wat leerlingen zijn in het reguliere onderwijs tegen obstakels aangelopen. Een helder perspectief kan dan enorm helpen.”

Januari

Hbo-docent aan het woord: LOB-cv is handig instrument om studiemotivatie te checken

Het LOB-cv geeft helder inzicht in de motivatie en verwachtingen van de aankomende student. Voor scholieren, studenten én opleidingen is het daarom een handig hulpmiddel in het keuzeproces.

Na de allereerste toetsweek - ongeveer na de eerste 100 studiedagen - zitten sommige studenten er helemaal doorheen. Ze hebben slechte cijfers gehaald en zien hun studie niet meer zitten. Dat is het moment dat Henriëtte Versprille en haar collega’s van Hogeschool Rotterdam de studenten nog eens aansporen om in te loggen op hun LOB-cv. “Ze lezen dan terug wat hun motivatie was voor hun studiekeuze. Dat helpt om op moeilijke momenten door te zetten.”

Februari

Vo-teamleider aan het woord: Aansluiting vo-ho hoort in het schoolplan

De havo is de vooropleiding voor het hbo, vindt Peter Legierse van het Hoeksch Lyceum. Deze school heeft de aansluiting met het hoger onderwijs doelbewust opgenomen in het schoolplan.

Het Hoeksch Lyceum wil leerlingen zo goed mogelijk voorbereiden op het hoger onderwijs. “Zeker in het eerste jaar van het hbo is het van groot belang dat het onderwijs goed aansluit op wat zij eerder gedaan en geleerd hebben”, zegt Peter Legierse, teamleider havo op deze school in Oud-Beijerland. “Ik zie de havo als de vooropleiding van het hbo, dus het is een vereiste om de benodigde competenties op te nemen in het schoolplan.”

Maart

Hbo-medewerkers aan het woord: Laat studenten elkaar helpen bij taalvaardigheid

De ene student zet alles op alles om vooruit te komen bij taalvaardigheid, een ander loopt hierop vast. Hogeschool Inholland koppelt studenten aan elkaar om hun taalvaardigheid op te vijzelen.

“Leerlingen van havo 4 hadden al moeite om een zin met een hoofdletter te beginnen en te eindigen met een punt.” Als voormalig docent op een vo-school in Rotterdam Charlois ondervond Adrie Oosterom enkele jaren geleden aan den lijve hoeveel moeite zijn leerlingen hadden met het formuleren van goedlopende zinnen.

April

Ho-docenten aan het woord: ‘Sluit taalvaardigheid aan op vakinhoud’

De opleiding Logopedie van Hogeschool Rotterdam heeft voor het nieuwe curriculum een doorlopende leerlijn taalvaardigheid. “Taalontwikkeling is niet alleen voor de taalzwakke student belangrijk.''

Is de tekst bedoeld voor de huisarts, de neuroloog of een laaggeletterde moeder? Als aankomend logopedist krijgt de student niet alleen de opdracht om een behandelplan te schrijven, maar ook de lezer in het oog te houden en daar de tekst op af te stemmen. Met deze opdracht wordt taalvaardigheid en vakinhoud bij elkaar gebracht.

Mei

Vo-docent en werkgroepleden aan het woord: Laat leerlingen bewust worden van doorlopende leerlijnen

Hoe beter leerlingen zien waar losse opdrachten naartoe leiden, hoe meer grip op hun leerproces. Het nieuwe raamwerk geeft de benodigde helderheid in de leerlijn voor vaardigheden.

Hoe is het mogelijk dat leerlingen bij Nederlands alles over bronvermelding geleerd hebben, terwijl ze bij het volgende vak deze vaardigheid totaal vergeten lijken te zijn? Docenten op het Hoeksch Lyceum verbazen zich daar regelmatig over. Het lijkt wel alsof opdrachten voor leerlingen afgesloten laatjes zijn in plaats van een onderdeel van een lange doorlopende leerlijn.

Juni

Decaan en studieloopbaancoach aan het woord: ‘Beter leren kiezen is essentiële vaardigheid’

Keuzes maken is een vaardigheid die leerlingen en studenten onder de knie dienen te krijgen. De leerdoelenlijn LOB geeft scholen handreikingen om hen te stimuleren tot zelfreflectie.

Hoe weet je als scholier waar je echt warm voor loopt? Wat vind je nu echt leuk en wanneer raakt iets jou? Wanneer maak je keuzes en hoe maak je die keuzes dan? Op veel havo- en vwo-scholen worden leerlingen pas in het derde jaar bij de profielkeuze uitgedaagd om hierover na te denken.

Juli

Docent hoger onderwijs aan het woord: ‘Neem de aansluiting vo/mbo-ho op in de onderwijsplannen’

Aandacht voor de leervraag van de student is cruciaal om de aansluiting te verbeteren. Neem deze aspecten op in de onderwijskundige visie en daarmee ook in de kwaliteitcyclus.

Studenten die onvoorbereid naar de les komen: een situatie die iedere docent herkent. Toch lopen de oplossingen van docenten in de praktijk nogal uiteen, ontdekte Jill de Bruijn, docent bij de opleiding Bedrijfskunde van de Hogeschool Rotterdam. De ene docent reageert met een terechtwijzing, de ander hanteert de zachte hand.