Bewuste studiekeuze vraagt om goed gesprek


Werkgroep LOB

Een extra steuntje in de rug

Leerlingen in onze regio moeten de kans krijgen om een zo goed mogelijke en bewuste studiekeuze te maken. Zij verdienen een extra steuntje in de rug, aangezien studenten in Rotterdam vaker uitvallen in het eerste jaar van het hoger onderwijs dan gemiddeld. Met name omdat ze een andere verwachting van de opleiding hebben, blijkt uit onderzoek van Hogeschool Rotterdam. Zij hebben dus niet de juiste studie gekozen.

Wat vindt de student?

Studenten, bevraagd op hun studiekeuze-ervaringen, geven aan dat een persoonlijk gesprek met iemand die hen kent en verstand heeft van studeren in het hoger onderwijs zeer, dan wel niet het meest, waardevol is binnen het (studie)keuzeproces. Het is daarin belangrijk dat de gesprekspartner doorvraagt en feedback geeft, zodat de leerling wordt geholpen om na te denken en op dat moment de best mogelijke en bewuste keuze kan maken. Voor de studenten is de mentor op de middelbare school de aangewezen persoon voor een goed studiekeuzegesprek.

LOB in het mentoraat

De afgelopen jaren is het proces van LOB steeds meer verschoven van het decanaat naar het mentoraat op de scholen. De gesprekken over profiel- & studiekeuze worden vooral door de mentor gevoerd. Het eerstelijnsproces is daarmee verschoven van de decaan naar de mentor. Het maken van bewuste loopbaankeuzes vraagt om de juiste competenties en goede coaching. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het vraagt wel wat van onze mentoren om deze loopbaankeuzes in goede banen te leiden. Daarom is het in het belang van onze leerlingen en studenten om mentoren hierbij te helpen.

De werkgroep LOB van ons samenwerkingsverband ‘Samen werken aan een betere aansluiting’ werkt aan de ontwikkeling en uitvoering van professionalisering op het gebied van LOB voor mentoren. Afgelopen najaar is succesvol de mentortraining ‘Studeren in het hoger onderwijs’ aangeboden, waar meer dan honderd mentoren uit onze regio aan deel hebben genomen.

Mentortraining: Coachende vaardigheden in het loopbaangesprek!

Komend najaar organiseert de werkgroep LOB in samenwerking met gemeente Rotterdam, LOB-expertisepunt, NPRZ en Kansrijk doorstromen vmbo-mbo een nieuwe mentortraining: ‘Coachende vaardigheden in het loopbaanproces’ voor mentoren en coaches uit vmbo, havo, vwo, mbo en hbo. Deze training bestaat uit een regionaal congres voor mentoren en coaches op 11 november 2021 bij een hoger onderwijslocatie op de Kralingse Zoom en een terugkommiddag op de eigen school of een school in de buurt op 27 januari 2022.

Het congres start met een inspirerende spreker op het gebied van coachende vaardigheden in het loopbaangesprek, waarna de mentoren op praktische wijze aan de slag gaan met het onderwerp om de vaardigheden goed onder de knie te krijgen. In de middag kunnen de mentoren verdiepende workshops naar keuze volgen. Op de terugkommiddag werken de mentoren samen met een coach. Ze blikken terug op de ervaringen die zij hebben opgedaan met het loopbaangesprek in de voorbije weken en bekijken hoe zij het loopbaangesprek een goede plek kunnen geven binnen het mentoraat op hun school. De decanen zijn uiteraard ook van harte welkom op beide scholingsdagen. Voor deelname aan deze mentortraining wordt een kleine vergoeding van 50 euro gevraagd bij inschrijving.

Dus pak de agenda erbij en noteer alvast 11 november 2021 en 27 januari 2022 voor weer een leuke en waardevolle mentortraining: Coachende vaardigheden in het loopbaangesprek!

Meer informatie volgt in september. Mocht je ondertussen al een vraag hebben? Neem gerust contact op met Renske Krijger-den Hartog (r.e.den.hartog-krijger@hr.nl) of Rowan Huijgen (rowan.huijgen@eur.nl).