Keuze voor Bedrijfseconomie stimuleren: Wat kan het vo en het hbo doen?

Werkgroep Economie

In de vorige editie van het e-zine van ‘Samen werken aan een betere aansluiting vo-ho’ vertelde Mariska Oudwater, coördinator van de werkgroep economie al over de ambitie om de keuze voor het profielkeuzevak Bedrijfseconomie (BE) te stimuleren. Dit jaar is, na afstemming met collega’s uit het vo en hbo de ambitie aangescherpt. Wat is die ambitie en hoe kunnen docenten meewerken aan het realiseren ervan?

Ambitie werkgroep economie

  • Alle vo-scholen bieden hun leerlingen de mogelijkheid het vak BE te kiezen.
  • Iedere student die instroomt bij een economische hbo-opleiding heeft examen gedaan in BE. Niet omdat het een instroomeis is, maar omdat hij/zij de voordelen van BE inziet.

Wat het eerste punt betreft zitten we op koers. Aan de hand van een vragenlijst hebben we geïnventariseerd dat slechts 4 van de 48 bevraagde scholen BE niet aanbieden. Minimaal 2 van deze scholen overwegen dit naar aanleiding van onze informatie alsnog te gaan doen.

Om het tweede punt te realiseren moet er nog flink wat gebeuren. Het afgelopen jaar hebben we als werkgroep het volgende gedaan:

  1. Onze ambitie en adviezen besproken met de bestuurders van de vo-koepels. Zij staan achter onze ambitie om de keuze voor BE te stimuleren.
  2. Decanen, vakdocenten economie, teamleiders en portefeuillehouders geïnformeerd over het belang van BE. We hebben hen geadviseerd om de leerlingen te informeren over het belang van BE en de keuze van BE bij leerlingen met belangstelling voor de economische sector, warm aan te bevelen.
  3. Contact opgenomen met de portefeuillehouders onderwijsbeleid van de vo-scholen die BE aanbieden. We hebben gesproken over de voorlichting en kennismaking met het vak BE en of het warm aanbevelen van de keuze voor BE opgenomen is in het LOB beleid.

Wat kan het vo doen?

Aandachtspunten en adviezen

  1. (Bedrijfs)economie wordt meestal pas in havo 3 aangeboden. Er is dan te weinig tijd om leerlingen kennis te laten maken met het vak Bedrijfseconomie.
  • Het is belangrijk dat economie, als profielvak van het meest gekozen profiel, meer uren in havo 3 wordt aangeboden zodat leerlingen genoeg ervaring met het vak kunnen opdoen.
  1. Havo 3 leerlingen hebben onvoldoende een beeld van BE voordat ze in april een keuze moeten maken.
  • Bied in havo 3 minimaal twee hoofstukken BE aan.
  • Bied deze onderwerpen aan voordat de profielkeuze gemaakt moet worden.
  • Zet de promofilm BE en de infographic 1 of infographic 2 in om leerlingen te informeren.
  1. In havo 3 geeft vaak een andere docent les dan in de bovenbouw. Deze onderbouw- docent heeft soms weinig kennis over BE en kan leerlingen hier dus niet goed over informeren.
  • Het is belangrijk dat beide docenten niet alleen vakinhoudelijk overleg voeren, maar ook de verwachtingen met elkaar bespreken. Wat verwacht de docent in de bovenbouw te ontvangen, wat kunnen de leerlingen verwachten? Kan de bovenbouwdocent een aantal gastlessen geven?
  • Bekijk de promofilm BE.
  • Zet dit onderwerp op de agenda van de vakgroepvergadering.

Wat kan het hbo doen?

  1. In gesprek met de studiekiezer Uiteraard wil jij als hbo-docent studiesucces én een vliegende start voor de instromende student. Uit onderzoek is gebleken dat studenten die op de middelbare school Bedrijfseconomie (BE) gevolgd hebben beter presteren bij economische hbo-opleidingen. Een aantal economische begrippen is al behandeld en mogelijk hebben leerlingen al een bepaalde interesse hebben in bedrijfseconomische thema’s.

Waarom is deze informatie interessant voor jou als docent?

  1. Je kunt tijdens open dagen of het studiekeuzecheckgesprek:
  • Het belang van bedrijfseconomische kennis voor jouw opleiding bespreken.
  • Doorvragen waarom de aanmelder het vak Bedrijfseconomie niet heeft gekozen (bij degene op wie het van toepassing is).
  • Advies geven of deze opleiding wel of niet de juiste keuze is voor de aankomende student. Vormen rekenen of andere bedrijfseconomische thema's een belemmering? Dan is het (misschien) niet handig om deze opleiding te kiezen.
  1. Je kunt aan het begin van het studiejaar inventariseren welke eerstejaarsstudenten wel/geen examen hebben gedaan in BE en in het onderwijs (samen met je collega's) meer personaliseren.
  1. Inzicht in de vakinhoudelijke aansluiting Economie Enkele opleidingen hebben dit jaar die vakinhoudelijke aansluiting economie in kaart gebracht. Dit is nuttig, want je krijgt inzicht in het startniveau van de instromende student én je kunt het onderwijs makkelijker personaliseren. Ondertussen hebben vijf opleidingen het onderzoek laten uitvoeren. Als alle economische opleidingen meedoen, kunnen we een totaalplaatje opstellen (zie figuur 1). Studiekiezers kunnen dan een beter beeld krijgen van welke opleiding bij hen past en er kan makkelijker naar de voor hen juiste economische opleiding worden doorverwezen.

Figuur 1: Mate waarin de economische opleidingen worden voorbereid door de examenprogramma’s van Economie en M&O/Bedrijfseconomie

Wil je meer weten over het onderzoek vakinhoudelijke aansluiting Economie? Neem dan contact op met Mariska Oudwater, Adviseur aansluiting vo/mbo-HR en coördinator van de werkgroep Economie.