Ouders, school en thuis


Hoe kunnen we leraren en sociale professionals ondersteunen in het samenwerken met ouders en hoe kunnen professionals de opvoedkracht van ouders helpen versterken, ook als de afstand tot die ouders groot is? Op die vragen probeert Kenniscentrum Talentontwikkeling antwoord te geven.

Ouders en huiswerk

Nieuw promotieonderzoek

De betrokkenheid van ouders thuis bij het leren van hun kind is cruciaal voor de onderwijskansen van kinderen. In het promotieproject van Ragnar Dienske gaan leraren en onderzoekers huiswerkopdrachten ontwerpen, implementeren en testen.


De opdrachten zijn bedoeld om leerlingen te helpen hun ouders op een natuurlijke manier te betrekken bij wat zij leren op school, ook als deze ouders laagopgeleid zijn. Het project levert een handreiking op voor scholen op met daarin ontwerpregels en voorbeeldsets van thuisopdrachten en een film over het werken met de thuisopdrachten.

De Gereedschapskist

Samenwerking met ouders te versterken

Onderzoekers ontwikkelen sinds 2016 onderbouwde en beproefde werkwijzen om de samenwerking met ouders te versterken. Deze Gereedschapskist is bedoeld voor iedereen die met kinderen of jongeren (en dus ook met ouders) werkt en wordt zowel nationaal als internationaal ingezet. Minister Arie Slob noemde in de Kamerbrief over ouderbetrokkenheid de gereedschapskist onlangs als voorbeeld van praktijkgericht onderzoek naar de relatie tussen school en ouders.

In cijfers

> 45.000

keer werd de website bekeken

> 700

abonnees op de nieuwsbrief

> 80.000

keer werden producten geraadpleegd

> 1750

keer werden de films bekeken

Afstudeersymposium

Ouders in de spotlights

Vijfentwintig studenten - veelal van onze sociale opleidingen - presenteerden samen met de onderzoekers van de onderzoeksgroep Ouders in Rotterdam Zuid de resultaten van hun afstudeeronderzoek.


Voor een volle zaal deelden zij hun kennis en ervaring in het samenwerken met ouders die zij bijvoorbeeld hebben opgedaan bij Ipse de Bruggen, Feijenoord en Horizon. Of bij projecten als Mama’s Garden, Thuis in Taal, Pleegouders, Met vaders voor zonen en het betrekken van ouders bij LOB.

"Ik merk dat ouderbetrokkenheid niet vanzelfsprekend is. Wat ik vandaag meeneem? Als professional heb ik geleerd dat ook ik mijn valkuilen heb. Heb ik wel zo goed geluisterd? Ik zie hier veel inspirerende jongeren waardoor ik met vertrouwen de toekomst tegemoetzie.”

Liesbeth Stout-Kreuk, ambulant begeleider bij PPO Rotterdam

Publicaties

De Gereedschapskist

Alle materialen uit de Gereedschapskist overzichtelijk bij elkaar. Zoek op thema of bekijk een specifiek onderwerp

Leren van elkaar

Professionaliseringsactiviteiten zoals kijken in elkaars keuken, co-coaching en leerkringen uitgewerkt .

Handreiking LOB

Voor scholen die de samenwerking met ouders over de begeleiding van de loopbaanontwikkeling van de leerlingen willen verbeteren.

Betrokken lector:

Deel deze pagina: