Praktijk


Lees hier hoe ons praktijkgericht onderzoek nauw verbonden is met het onderwijs, zodat het kan bijdragen aan het opleiden van toekomstgerichte professionals met een kritische, onderzoekende en ondernemende houding.

Soft Controls op de kaart

Na de succesvolle lancering van de Soft Control Scan en een bijbehorende Toolkit in 2019 heeft Kenniscentrum Business Innovation in 2020 gewerkt aan de doorontwikkeling hiervan om zo gebruikers nog beter van dienst te zijn. De Toolkit op de website van het Kenniscentrum werd beter gekoppeld aan de Scan. Ook werd in opdracht van NEMACC - het kenniscentrum van de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) en de Erasmus Universiteit Rotterdam - een adviestool ontwikkeld voor mkb-accountants, waarmee zij hun klanten kunnen adviseren over de werking en toepassing soft controls. Deze adviestool is geplaatst op de website van de NBA.

Digitale (on)vrijheid

De Cookie Wall, de website hoenormaalbenik.nl en een seminar, dit zijn een aantal resultaten uit het project (Un)Freezing Freedom. (Un)Freezing Freedom is een project in samenwerking met de provincie Zuid-Holland in het kader van 75 jaar bevrijding. Het project is vooral gericht om het publiek bewust te laten worden rondom digitale vrijheid. Lector Maaike Harbers van Kenniscentrum Creating 010 vertelt dat digitale gegevens worden vastgelegd met (mogelijk nadelige) gevolgen.

Thuis en school

De samenwerking tussen thuis en school is belangrijk om de talenten van alle kinderen te kunnen ontwikkelen. Goede relaties tussen school en thuis blijken zeker in 2020 relevanter dan ooit. Als leerlingen in een thuissituatie zitten die minder kansrijk is, is het extra belangrijk daar aandacht aan te geven. Martine van der Pluijm (docent-onderzoeker van het jaar) ontwikkelde een programma waarmee scholen samen met ouders de taalomgeving thuis kunnen ondersteunen, ook als de ouders laagopgeleid zijn. Lector Mariette Lusse onderzoekt wat er nodig is voor de kinderen die thuis in armoede opgroeien.

Het kenniscentrum werkt met andere hogescholen in vier living labs van Medical Delta

Vanuit je eigen koker kun je niet innoveren, zegt Marleen Goumans, directeur Kenniscentrum Zorginnovatie. Daarom gaan vier hogescholen samenwerken met zorginstellingen, bedrijfsleven en universiteiten binnen living labs om zorginnovaties sneller toe te passen in de praktijk. Marleen geeft in een interview met ScienceGuide aan waarom zij is betrokken bij Medical Delta.

Onderzoek voor de praktijk van morgen

Kenniscentrum Duurzame HavenStad focust met haar onderzoek op de complexe opgave die de regio Rotterdam op het gebied van verduurzaming heeft. Daarbij kiezen wij nadrukkelijk een eigen route en invulling. Voor het onderzoek dat in ons kenniscentrum wordt gedaan hebben wij de kernwaarde Gedreven door Duurzaamheid omarmd. Deze kernwaarde hebben we willen invullen met persoonlijke verhalen van de lectoren die ons kenniscentrum vormgeven. De collectie van filmpjes laten de diversiteit van ons kenniscentrum zien met veel verschillende mensen, met verschillende verhalen en verschillende expertisegebieden. Hiermee geven ze een mooi beeld van wat we als kenniscentrum willen bereiken en waar we voor staan.

Deel deze pagina